Ekologija
ekologija/13.11.2019.

VIDEO | Venecija pod vodom

ekologija
  • Twitter / Poplava u Veneciji
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / B92Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice, a mediji prenose da ima i žrtava.

Gardijan piše da su dve osobe izgubile život usled nadiranja vode.

Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godine, od čega su se četiri poplave desile u poslednjih 20 godina, a najskorija je bila u oktobru 2018. godine. Za sada nema izveštaja o šteti u njoj.

Gradonačelnik Luiđi Brugnaro izjavio je da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu, prenosi B92.

“Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne. Cena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena”, napisao je Brugnaro na Tviteru.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar. Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao reka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždove palate.

Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabeleženog 1966. godine.

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći deo Italije, donoseći poplave, posebnona jugu zemlje, a loše vreme prognozira se i za naredne dane.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box