Ekologija
ekologija/16.07.2022.

Umetnost baštovanstva - vodič za početnike

ekologija
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:

Piše: Katarina Nikolić / Foto: Pixabay

 

Želite da otpočnete novi hobi a vaša velika želja je da se bavite hortikulturom? Verujemo da, kao i na svakom početku, imate veliki broj pitanja i nejasnoća, te smo odlučili da napravimo kratak vodič za sve vas koji imate želju za otpočinjanjem ovog hobija. 

Grana poljoprivrede koja se odnosi na gajenje ukrasnog cveća, drveća i žbunja, ali i voća i povrća. Ljudi kojima je ovo hobi u vrtovima gaje biljke koje se koriste za ishranu, medicinu ili prosto estetski deluju veoma lepo.

Ukoliko ne znate odakle da počnete i kako otprilike sam početak treba da izgleda, izdvojili smo najbitnije stvari za vas, kako biste znali šta vam je sve potrebno. Da biste saznali šta je sve to najbitnije za bavljenje ovim hobijem, pročitajte nastavak našeg teksta!

⊕ Spremite svoju baštu - odredite koje biljke ćete saditi

Ukoliko imate baštu u kojoj želite da sadite svoje voće, povrće ili cveće, prvo treba da je maksimalno sredite. Pre svega, možete da joj skratite izraslu travu, a Stihl kosilice možete poručiti online i rešiti problem u veoma kratkom roku. 

Nakon toga, proverite koji je tip zemlje u vašoj bašti. To se radi tako što ibratite pažnju na to šta na njoj raste. Ukoliko mogu da rastu magnolije ili kamelije onda je vaše zemljište kiselo, ali ako ne mogu da uspeju, to je znak da imate alkalnije tlo. 

Ovako možete bolje razumeti koje biljke će moći da uspeju na vašem zemljištu, pa možete lakše odrediti šta ćete saditi. 

Naredni korak planiranja jeste određivanje tačnih sorti biljaka koje želite da posadite. Isplanirajte na kom ćete mestu u bašti gajiti šta. Kada sve to odredite, možete napokon otići u nabavku i uzeti sve što vam je potrebno.

⊕ Pravilno sađenje je jako bitno - naučite kako se koja biljka sadi

Da bi vaše biljke što duže mogle da žive i da se pravilno razvijaju, potrebno je da ih posadite pravilno. Zato, nemojte zaboraviti da dodate jako potrebno đubrivo, kao i da plevite (čupate korov) veoma redovno.

Vodite računa o dubini zasada. Pravilo je da drvo koje je preduboko zasađeno neće moći uopšte da se razvije, dok biljke sa okruglim korenom ne smeju biti na površini tla da ne bi došlo do sušenja. Da vam sve oko sađenja i načina održavanja bašte bude detaljnije jasno, pročitajte dodatne informacije na internetu.

S obzirom na činjenicu da šareno cveće privlači insekte i ptice, možda ćete se sada susretati sa novim vrstama ptica i bubica koje do sada niste imali prilike da vidite. To ne treba da vas plaši jer je u pitanju normalna pojava, samo budite obazrivi kakvi insekti su u pitanju.

⊕ Zalivanje i hranjenje - neke biljke su zaista zahtevne

S obzirom na činjenicu da je koren mesto biljke koje apsorbuje vodu, potrebno je njega i kvasiti. Ukoliko se trudite da nekoliko puta dnevno zalivate lišće, to se ne može računati jer niste dostavili vodu na ono mesto koje biljci omogućava upijanje iste. Zato je mnogo bolje da kvasite koren jednom nedeljno nego da svakodnevno zalivate lišće i druge delove biljke.

Neko osnovno pravilo kojim možete da se vodite, iako bi pametnije bilo pitati u prodavnici za svaki slučaj, jeste da ih đubrite na oko dve nedelje. Pravilo važi za vreme vegetacione sezone, tj kada traju proleće i leto. Neka veća količina hrane je potrebna ukoliko se biljke gaje u posudi.

Za svaku vrstu biljke, bilo ona voće, povrće ili neke vrste ukrasnog cveća poput orhideje, petunije, viole i slično, jeste bitno da pročitate uputstvo ili pitate u prodavnici na koji se način gaji i pod kojim uslovima.

⊕ Nabavite potrebnu opremu - nekada se posao ne može ručno obaviti

Iako vam možda deluje da se sve može odraditi ručno, u gajenju biljaka to baš i nije tako. Za ovaj hobi se morate nešto bolje pripremiti. Samo neki od alata koji će vam biti potrebni su: makaze različitih večina, grabulje, rukavice koje su vodootporne, motika, lopata, crevo za baštu sa opcijom za podešavanje mlaza vode i slično. 

Takođe, možete nabaviti dodatnu opremu u vidu gumenih čizama za baštu, kako ne biste prljali svoju obuću i u njoj gazili po blatu, kombinezon koji će vam pružiti dodatnu zaštitu, ali i kačket ili šešir kao štit protiv sunčevi zraka.

⊕ Morate biti strpljivi - potrebno je vreme da se biljka razvije

Tri najbitnije stvari u bavljenju hortikulturom jesu strpljenje, volja i vreme. Stoga, pokušajte da ne zasadite mnogo različitih biljaka odjednom jer će svaka od njih tražiti posebnu pažnju i prostor za rast i razvoj. Za vaš početak je dovoljno da odaberete dve do četiri vrste.

Kada shvatite kako funkcioniše tih nekoliko biljaka, možete da proširite svoj asortiman, te da zasadite neke nove sorte. Zato, budite strpljivi kako za razvoj biljaka, tako za razvoj svog znanja i iskustva o istim.

Ovo je bio naš spisak najbitnijih stvari o baštovanstvu koje svaki početnik treba da zna. Nadamo se da smo uspeli da vam donekle objasnimo od čega treba da početnete, te da ste uspeli da nađete neke korisne savete u našem tekstu.

Želimo vam uspešan uzgoj i srećan početak novog hobija!


PROČITAJTE I:

NAJPOSEĆENIJI NACIONALNI PARKOVI U SRBIJI

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.