Ekologija
ekologija/12.01.2022.

Stara planina postaje nacionalni park

ekologija
  • Pixabay/Svet4o
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay

 

Područje Stare planine je od 5. januara pod najvišim stepenom zaštite države, kao nacionalni park jer je pokrenuta procedura i Zavod za zaštitu prirode je izradio studiju o tim merama.

Predviđeno je da se, kad se postupak okonča, Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000 hektara.

Pored Stare planine u postupku zaštite je i planina Kučaj -Beljanica u regija Homolja koja se prostire na 45.000 hektara.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da su ovo prva dva nacionalna parka koja će biti proglašena u Srbiji nakon 40 godina, a taj status su zaslužili zbog velikog prirodnog bogatstva na svojim teritorijama.

Studije za nove nacionalne parkove koje je izradio Zavod za zaštitu prirode postavljene su na sajt Ministarstva zaštite životne sredine, čime je i zvanično pokrenut postupak zaštite, odnosno već su na snazi svi režimi i mere zaštite koje studije sadrže. Predviđeno je da se, kada se postupak okonča, Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000 hektara, a Nacionalni park Kučaj-Beljanica na oko 45.000 hektara. 

Foto: Milan Jovanovic23/Wikipedia

Vujović je istakla da je zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji, koje pored lepote pejzaža, odlikuje i bogatastvo biljnog i životinjskog sveta. Kučaj-Beljanica je, kako kaže, šumsko područje, sa očuvanim hrastovim i bukovim šumama, ali i pećinama, klisurama i kanjonima.

Stara planina do sada je imala status parka prirode, a proglašenjem nacionalnog parka će dobiti maksimalan stepen zaštite. Područje Kučaj-Beljanice je sada prvi put pod zaštitom. Inače, u Srbiji su poslednji put proglašeni nacionalni parkovi Tara i Kopaonik 1981. godine. 


PROČITAJTE I:

NAJPOSEĆENIJI NACIONALNI PARKOVI U SRBIJI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.