Ekologija
ekologija/29.02.2020.

Otkriven šafran na Fruškoj gori

ekologija
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaNa Fruškoj gori je otkrivena nova vrsta šafrana, a u pitanju je šumski šafran "Crocus tommasinianus", saopštio je Nacionalni park Fruška gora.

U Srbiji raste oko 20 vrsta šafrana. To su ranoprolećne biljke koje se uglavnom mogu sresti na višim planinama gde krase planinske pašnjake i padine u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još uvek nije otopio.

Na mestima gde rastu uvek ih ima u velikom broju i boja cveta je različita kod različitih vrsta, mogu biti beli, žuti, ljubičasti ili šareno obojeni.
 
Od svih vrsta šafrana samo se tri vrste gaje kao ukrasne biljke, a u svetu su šafrani najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika jedne od njih. 
 
Fruška gora je botanički dobro istražena i do sada se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih od sada nije našao. Međutim, ove godine su ipak pronađeni i to na samo jednom mestu u zapadnom delu planine. 

Iako su na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja.  

PROČITAJTE:

CVETANJE TISE - FENOMEN KOJI ODUZIMA DAH


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Ivan
2.03.2020.

Ovaj šafran nije jestiv, jestiv šafran tj.Crokus sativus cveta u oktobru i novembru i ima ga na imanju porodice Nikolić iz Sela Tamnič kraj Negotina.