Ekologija
ekologija/15.04.2020.

Bačka Topola: Nezapamćeno trovanje ptica

ekologija
  • Eja močvarica/ Sumeetmoghe/ Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaMinistarstvo zaštite životne sredine danas je najoštrije osudilo do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja strogo zaštićenih i ugroženih vrsta na području Bačke Topole gde je stradalo 18 ptica i životinja.

Ministarstvo traži od nadležnih istražnih i sudskih organa da sprovedu hitnu istragu i kazne počinioce ovog krivičnog dela i gnusnog zločina prema biodiverzitetu i životnoj sredini Srbije.

Od nadležnih istražnih i sudskih organa traži se da sprovedu hitnu istragu i kazne počinioce tog krivičnog dela i gnusnog zločina prema biodiverzitetu i životnoj sredini Srbije.

Na ukupno 17 lokacija pronađeno je oko 50 zatrovanih mamaca i sakupljeno 18 uginulih životinja. Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste. Kako prenosi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na osnovu prvih informacija jasno je da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala.

Strahuje se da je na terenu ostao nepoznat broj zatrovanih mamaca budući da ih je teško pronaći u vegetaciji koja buja, a to može uzrokovati nova stradanja zaštićenih i ugroženih divljih vrsta.

U okolini Bačke Topole bila živela su samo dva para gavranova. Ovim trovanjem ubijene su 4 jedinke, pa opravdano strahujemo da su nestala oba para. Ovo je nenadoknadiva šteta za našu prirodu“, izjavio je Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva „Arkus“.

Ranijih godina ovakvi slučajevi istraživani su uz pomoć mađarskog tima sa profesionalnim psima tragačima, posebno obučenim da pronalaze uginule životinje, zatrovane mamce i postavljene otrove. Međutim, sada to nije moguće usled zatvaranja granica izazvanih pandemijom virusa SARS-CoV-2.

Izgled zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju da je ponovo korišćen zabranjeni preparat Furadan. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj hitno istraže i pronađu počinioca jer je ovde reč o krivičnom delu protiv životne sredine.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.

Izgled 50 pronađenih zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju da je korišćen zakonom zabranjeni preparat „furadan“.

U saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine se ukazuje da je hitna istraga potrebna kako bi se pronašli počinioci i svi zatrovani mamci i sprečila nova stradanja zaštićenih i ugroženih vrsta. Ovim gnusnim zločinom trovanja strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta naneta je nenadoknadiva šteta za našu prirodu i biodiverzitet”, ocenjuju u Ministarstvu.


PROČITAJTE:

PET IGRANIH FILMOVA O PTICAMA I PTIČARENJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.