Ekologija
ekologija/4.10.2020.

Venecija: "Mojsije" u odbrani od poplava

ekologija
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS / Foto: PixabaySistem barijera za odbranu od poplava, uspešno je u subotu prvi put zaštitio Veneciju od plime, donoseći veliko olakšanje gradu u laguni, nakon niza godina koje su donosile poplave.

Danas je sve suvo", napisao je gradonačelnik Luđi Brunjaro na nalogu na Fejsbuku. "Ponos i sreća", dodao je prvi čovek Venecije. 

Mreža od 78 jarko žutih zaštitnih barijera, koje čuvaju ulaz u venecijansku lagunu aktivirala se kada je voda, vođena jakim vetrovima i kišom, počela da se nadolazi.

Sistem je inače uspešno testiran u julu. 

Gradske vlasti predviđale su povećanje nivoa vode od 130 centimetara, što je značajno manje od one od 187 centimetara koja je pogodila Veneciju prošlog novembra. Ipak, to je dovoljno povećanje nivoa koje niska područja grada može ostaviti pod vodom.

Kada je očekivani vrhunac novoa vode nadošao nešto posle podneva, čuveni trg Svetog Marka, jedno od prvih mesta u Veneciji koje biva poplavljeno, i dalje je uglavnom suv. 

Sistem odbrane od poplave vredan nekoliko milijardi evra, poznat kao „Mojsije", trebalo je da počne sa radom 2011. godine, ali projekat je stalno produžavan a aktivacija sistema odlagana.

Napokon je testiran u julu i inženjeri su tada izjavili da je spreman za upotrebu.

Poplave u Veneciji, uzrokovane su kombinacijom faktora pogoršanih klimatskim promenama - od porasta nivoa mora i neuobičajeno visokih plima i oseka, do sleganja zemljišta zbog čega je grad tonuo.

„Mojsije" je dizajniran da zaštiti Veneciju od plime koja može dostići i tri metra, što je daleko od dosadašnjih rekorda, ali neki stručnjaci brinu da će i taj nivo biti prevaziđen u budućnosti.


PROČITAJTE I:

VIDEO|CVETANJE TISE - FENOMEN KOJI ODUZIMA DAH!

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.