Ekologija
ekologija/17.12.2019.

Ne dirajte sove, one su zaštićene ptice!

ekologija
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaPovodom informacije da su radnici prokupačkog JKP "Hameum" spremni da pomognu u zbrinjavanju i prebacivanju u prirodu osam velikih šumskih sova koje su se nedavno nastanile u krošnji stare lipe u centru Prokuplja, oglasilo se Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa porukom da se sove nikako ne diraju!

Pomoćnik direktora JKP "Hameum" Bratislav Dunjić izjavio je da će kontaktirati društvo za zaštitu životinja i sa njima u dogovoru, ako bude trebalo uz pomoć metalnih korpi skinuti ptice i prebaciti ih u njihovo prirodno stanište, pošto one zimus neće moći u gradu da prežive bez hrane.

"Ne znam šta je ove šumske ptice nateralo da se nastane u gradu i to u sam centar, ali što se nas tiče mi smo tu da pomognemo da se one vrate u svoju prirodnu sredinu", kazao je Dunjić.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuju Bratislavu Dunjiću da su to sove utine, strogo zaštićene ptice koje najnormalnije žive u gradovima i selima.

- Same love svoju hranu, a to su uglavnom mali glodari. Njima ne treba premeštanje i zbrinjavanje, već neuznemiravanje. Pokažite ih deci i ostalim sugrađanima i čuvajte kao oči u glavi, navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Sove se hrane sitnim glodarima, žabama, gmizavcima, a jedna odrasla sova dnevno može da pojede mesa i do dve trećine sopstvene težine.

Ove noćne ptice, kao svojevrstan novogodišnji ukras glavne prokupačke ulice obradovele su Prokupčane, a naročito decu koja se okupljaju ispod stabla lipe na šetalištu u centru grada da vide velike šumske sove kako danju dremaju na granama.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA!

BITKA ZA SPAS ORLA KRSTAŠAPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.