Ekologija
ekologija/17.12.2019.

Ne dirajte sove, one su zaštićene ptice!

ekologija
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media



Povodom informacije da su radnici prokupačkog JKP "Hameum" spremni da pomognu u zbrinjavanju i prebacivanju u prirodu osam velikih šumskih sova koje su se nedavno nastanile u krošnji stare lipe u centru Prokuplja, oglasilo se Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa porukom da se sove nikako ne diraju!

Pomoćnik direktora JKP "Hameum" Bratislav Dunjić izjavio je da će kontaktirati društvo za zaštitu životinja i sa njima u dogovoru, ako bude trebalo uz pomoć metalnih korpi skinuti ptice i prebaciti ih u njihovo prirodno stanište, pošto one zimus neće moći u gradu da prežive bez hrane.

"Ne znam šta je ove šumske ptice nateralo da se nastane u gradu i to u sam centar, ali što se nas tiče mi smo tu da pomognemo da se one vrate u svoju prirodnu sredinu", kazao je Dunjić.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuju Bratislavu Dunjiću da su to sove utine, strogo zaštićene ptice koje najnormalnije žive u gradovima i selima.

- Same love svoju hranu, a to su uglavnom mali glodari. Njima ne treba premeštanje i zbrinjavanje, već neuznemiravanje. Pokažite ih deci i ostalim sugrađanima i čuvajte kao oči u glavi, navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Sove se hrane sitnim glodarima, žabama, gmizavcima, a jedna odrasla sova dnevno može da pojede mesa i do dve trećine sopstvene težine.

Ove noćne ptice, kao svojevrstan novogodišnji ukras glavne prokupačke ulice obradovele su Prokupčane, a naročito decu koja se okupljaju ispod stabla lipe na šetalištu u centru grada da vide velike šumske sove kako danju dremaju na granama.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA!

BITKA ZA SPAS ORLA KRSTAŠA



POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.