Film
film/30.08.2023.

Počinje 80. Venecijanski filmski festival

film
  • Pixabay, jarekgrafik
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: 24sedam / Foto: Pixabay, jarekgrafik

 

Međunarodni filmski festival u Veneciji (Mostra) počinje večeras, a u konkurenciji za nagradu Zlatni lav naći će se 23 ostvarenja. 

Ovogodišnja Mostra proći će sa manje zvezda zbog štrajka u Holivudu i sa više kontroverze zbog selekcije filmova. Očekuje se da će zbog izbora filmskih kontroverznih reditelja, poput Romana Polanskog i Vudija Alena (Woodie Allen), ovogodišnje izdanje teći u drugačijoj atmosferi, ocenio je francuski list Figaro.

Festival rizikuje da bude izložen kritikama zbog izbora Polanskog i Alena koji su optuženi za seksualno zlostavljanje.

Povodom 80. godina postojanja festivala u trci za prestižnu nagradu u ovogodišnjoj konkurenciji biće filmovi Lika Besona, Bredlija Kupera, Sofije Kopole, Dejvida Fličera, Matea Garonea i ostalih.

U takmičarskom programu publika će imati priliku da pogleda novi Besonov film "Dogman" u kome glavne uloge tumače Majkl Fasbender i Tilda Svinton, kao i "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa, fantastičnu priču u kojoj Ema Stoun igra ulogu žene koja se vraća iz mrtvih.

Film reditelja Edoarda De Angelisa "Komandant" ponudiće istinitu priču o komandantu italijanske podmornice u Drugom svetskom ratu koji je od potapanja spasao belgijske mornare čije je brod torpedovan. 

Reditelj i glumac Bredli Kuper predstaviće se publici filmom "Maestro" u kome će glavne uloge tumačiti on i Keri Maligan. Film predstavlja rediteljski povratak Bredlija Kupera nakon Oskarom nagrađenog filma iz 2018. godine "Zvezda je rođena". U Kuperovom biografskom filmu gledaćemo tešku bračnu dramu legendarnog kompozitora Leonarda Bernštajna u njegove Supruge Felisije Montalegre. 

Majkl Man se ove godine kandidovao sa filmom "Ferari" u kome će biti ispričana priča o bivšem trkaču Encu Ferariju, koji pokušava da spase svoju porodicu i posao kladeći se na legendarnu trku Mille Miglia. 

Roman Polanski će predstaviti svoju crnu komediju "Palata" smeštenu u otmeni hotel u odmaralištu u Alpima, a Vudi Alen romantični triler "Šansa". Oba filma su izazvala kontroverze nakon festivala u Kanu.

Direktor festivala Alberto Barbera je najavljujući program istakao da zbog štrajka holivuskih glumaca mnogi članovi studijskih produkcija neće prisustvovati, dok se sa druge strane nada izvanrednoj posećenosti glumaca nezavisnih američkih produkcija, kojih je mnogo.


PROČITAJTE I:

DECENIJA BEZ BERGMANA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.