Film
film/28.08.2019.

Otvoren 76. Filmski festival u Veneciji

film
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaJedan od najglamuroznijih i najprestižnijih filmskih festivala - 76. Međunarodni filmski festival u Veneciji– Mostra, svečano je otvoren večeras, 28. avgusta, porodičnom dramom "Istina" reditelja Hirokazua Kore-eda. To je prvi film koji je proslavljeni japanski sineasta snimio van svoje zemlje, a glavne uloge igraju Katrin Denev, Žilijet Binoš i Itan Houk.Na crvenom tepihu na Lidu, uz ekipu ovog filma, prošetale su i druge mega zvezde svetske kinematografije - veliki španski reditelj Pedro Almodovar, ovogodišnji laureat nagrade "Zlatni lav" za životno delo, Bred Pit koji će u Veneciji predstaviti naučno-fantastični film "Ad Astra", zajedno sa nagrađivanim reditelja Džejmsom Grejom. Na 76. Mostri je i Robert de Niro, ikona holivudskog filma, koji je stigao sa "Džokerom", reditelja Toda Filipsa, pričom koja istražuje korene čuvenog protivnika Betmena, a u njegovom društvu je i Joakin Finiks, koji takođe igra u ovom filmu.

Tu su i zvezde Meril Strip, Geri Oldman i Antonio Banderas, zajedno sa rediteljem Stivenom Soderbergom, u čijem trileru The Laundromat o aferi panamskih dokumenata igraju glavne uloge.

Veliku pažnju italijanskih medija još pre dolaska na Lido dobili su Džoni Dep i Robert Patinson, koji igraju glavne uloge u filmu "Čekajući varvare", snimljenom po romanu južnoafričkog pisca JM Koecea o useljavanju i rasizmu, kao i Skarlet Johanson, koja igra glavnu junakinju u poluautobiografskoj drami "Priča o braku" Noe Bombaša.

U trci za Zlatnog lava je i jedan od najvećih filmskih autora 20. veka, Roman Polanski, koji je, prema pisanju italijanskih medija, već sada glavni favorit za ovu nagradu.

Polanski ulazi u trku sa istorijskom dramom "Optužujem", inspirisanom čuvenom aferom Drajfus s kraja 19. i početkom 20. veka, i istoimenim pismom slavnog pisca Emila Zole, u kojem je tadašnjeg francuskog predsednika i njegovu vlast optužio za antisemitizam.

Kao i svake godine, američke zvezde i velike holivudske produkcije biće na Mostri, koja je postala nezaobilazno mesto za filmove koji kasnije žele da se takmiče za prestižni Oskar.

Bred Pit će predstaviti naučno-fantastični film „Ada Astra“ američkog reditelja Džejmsa Greja. Slavni Robert de Niro će biti na Mostri sa filmom „Džoker“ (Joker) reditelja Toda Filipsa, koji istražuje korene čuvenog protivnika Betmena. U tom filmu glumi Joakin Finiks.

Treći američki sineasta u Veneciji će biti Stiven Soderberg sa ostvarenjem „The Laundromat“, trilerom o aferi panamskih dokumenata, sa Antonijom Banderasom, Gerijem Oldmanom i Meril Strip u glavnim ulogama. Francusku će predstavljati Olivije Asaja sa filmom „Wasp Network“ i Rober Gedigijan sa ostvarenjem „Gloria Mundi“.

Skarlet Johanson će predstaviti film „Marriage Story“, Džoni Dep „Waiting for the Barbarians“, a rok zvezda Mik Džeger „The Burnt Orange Heresy“. Film sa Džegerom će biti prikazan poslednjeg dana festivala, 7. septembra.

Zlatnog lava za životno delo biće uručeno španskom reditelju Pedru Almodovaru. Predsednik žirija ove godine je argentinska rediteljka Lukresija Martel.

Pored Zlatnog lava za najbolji film, na festivalu će biti dodeljene i nagrade – Srebni lav ili Gran pri žirija, Srebrni lav za najbolju režiju, nagrada za najbolji scenario, specijalna nagrada žirija, nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu (Kup Volpi), nagrada „Marčelo Mastrojani“ za najbolju nadu i nagrada za najbolji film u sekciji „Horizonti“.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je kao deo Bijenala u Veneciji ustanovio grof Djuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je potom dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu „Manon“.


PROČITAJTE I:

DECENIJA BEZ BERGMANA


Novosti / Danas / Kaleidoskop media

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.