Ekologija
ekologija/16.09.2021.

Evropska nedelja mobilnosti u Čajetini

ekologija
  • Arhiva
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: SO Čajetina, arhiva

 

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Ovogodišnji slogan je Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!

Evropska nedelja mobilnosti održava se širom Evrope i ove godine u obeležavanju učestvuje 2.520 gradova iz 47 zemalja. Od toga se iz Srbije prijavilo 23 naseljena mesta među kojima je i opština Čajetina.

„Želimo kroz niz manifestacija na Kraljevom trgu, u Kulturnom centru na Zlatiboru, sa našim ljudima ovde u Čajetini i na Zlatiboru kao i sa našim gostima, da sprovedemo  nedelju Evropske mobilnosti. Cilj nam je da opština Čajetina bude jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji, da vazduh bude što čistiji, priroda takođe, kao i sam centar turističkog mesta Zlatibor kako bi dolazilo što više gostiju u našu opštinu“, rekao je Miloje Rajović, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

Prva u nizu aktivnosti koju je osmislio Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina jeste razgovor sa lekarima SB „Čigota“ koji će dati svoje stručno mišljenje na temu zdravlja dece. U nastavku programa 17. septembra vršiće se dodela besplatnih auto sedišta dok će u ponedeljak 20. septembra biti organizovana šetnja dece PU „Radost“ Čajetina.

Akcenat u ovoj nedelji biće dan bez automobila od 19-22. septembra i tom prilikom promovisaće se aktivni vidovi kretanja.

„Poslednji dan aktivnosti u okviru Evropske nedelje mobilnosti je 22. septembar, tog dana u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina, na Kraljevom trgu na Zlatiboru od 14 časova  biće izloženi simulatori čeonog sudara, vožnje u pijanom stanju tzv. „pijane naočare“, simulator prevrtanja kao i poligon bezbednosti za decu.  Svi zainteresovani mogu da dođu i tom prilikom vide kakav je to način vožnje, šta može da se desi u toku vožnje i šta može da ih sačeka u datom trenutku“, kaže Slađana Vulović, zamenica predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

U cilju dobijanja nagrade od Evropske komisije za organizaciju Evropske nedelje mobilnosti potrebno je ispuniti više kriterijuma a opština Čajetina je za sada prepoznata kao jedna od vodećih lokalnih samouprava.

„Jedan od kriterijuma je pre svega održavanje Evropske nedelje mobilnosti a zatim da imamo plan održive urbane mobilnosti. Mi smo izradi tog plana pristupili ove godine. Radimo i studiju pristupačnosti za javne objekte na teritoriji naseljenih mesta Čajetina i Zlatibor gde ćemo imati kompletnu prijavu za dalje konkurisanje bilo kakvih vidova nagrada u vezi urbane mobilnosti“.


Tekst je deo projekta “Čajetina-kulturna razglednica” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

ZLATIBOR PREČIŠĆAVA OTPADNE VODE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box