Ekologija
ekologija/16.01.2020.

Protest za čist vazduh!

ekologija
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaZbog nezadovoljstva načinom na koji gradske vlasti reaguju na problem ekstremnog zagađenja vazduha u glavnom gradu Srbije Inicijativa Ne davimo Beograd održaće 17. januara od 18 časova ispred Gradske skupštine “Protest za čist vazduh”.

“Umesto hitnih, jasnih i konkretnih mera, dobili smo nove laži, umanjivanje značaja problema, relativizaciju i bežanje od odgovornosti”, navodi se u saopštenju te inicijative.

Inicijativa je navela da je društvo duboko podeljeno po mnogim pitanjima, ali da “aktuelno dramatično zagađenje vazduha ne može da se izbegne ni sa članskom kartom Srpske napredne stranke”.

“U ovom slučaju nema povlašćenih, svi smo jednako ugroženi zagađenim vazduhom koji dišemo”, dodaje se u saooštenju.

Navode da su zgroženi nivoom neodgovornosti i potpunim odsustvom brige za građane koje su pokazali državni i gradski službenici. Smatraju da je, nakon izjava Ane Brnabić, potpuno jasno da će se nastaviti sa umanjivanjem problema, bežanjem od odgovornosti i relativizacijom posledica koje po građane ostavlja zagađenje.

"Iako je u našim gradovima izloženost opasno zagađenom vazduhu ogromna, u Valjevu 170 dana, 154 dana u Užicu, 146 dana u Smederevu, 132 dana u Beogradu, 118 dana u Sremskoj Mitrovici, državni funkcioneri svojim izjavama nam se bukvalno rugaju i smeju u lice. Tako smo imali i izjavu Predsednika Republike da je vazduh u Srbiji zagađen samo par dana godišnje", kažu u Inicijativi.

Prema podacima Svetske zdravstvene agencije, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha. Više od 6.000 ljudi godišnje prerano umre usled izloženosti zagađenjima iz vazduha.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ poziva sve građane i građanke, roditelje, bake i deke, komšije, kolege, prijatelje i sve one kojima je stalo do zdravlja nas i naše dece, koji vole Beograd i Srbiju, da nam pomognu i da obaveste svoje okruženje i pozovu ih na “Protest za čist vazduh” u petak 17. januara u 18 časova, ispred Skupštine grada Beograda.

Preko 10 hiljada građana već je potpisalo peticiju kojom se zahtevaju konkretne protiv zagađenja, potpišite i vi:

https://www.peticije.online/konkretne_mere_protiv_zagadjenja


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

AUSTRALIJA: U POŽARIMA STRADALO 480 MILIONA ŽIVOTINJA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.