Ekologija
ekologija/12.06.2020.

Za vikend masovno cvetanje Tise

ekologija
  • FB / Kad Tisa cveta
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaTiski cvet koji tri godine živi u mulju ovih dana izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok iza njih na reci ostaju cvetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha.

Jednom godišnje procveta Tisa. Dan cvetanja nikada se unapred ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme. Sada je sasvim izvesno da će čuveni prirodni fenomen ovog vikenda ostaviti bez daha sve one koji dođu na obalu Tise. Naime, juče oko 18 časova su se pojavili prvi mužjaci tiskog cveta kod Kanjiže. Za vikend se očekuje masovno cvetanje Tise. 

Reč je o jedinstvenoj pojavi hiljada i hiljada insekata kojia privuče mnogobrojne posetioce željne da uživo vide ovaj fenomen. Insekti koji se u jednom kratkom periodu pojave na površini Tise odaju utisak da je reka procvetala, pa otuda i ime pojave.

Tiski cvet (lat. Palingenia longicauda) je insekt koji spada u vodene cvetove. Dugačak je 8-12 centimetara, a razmak krila dostiže 6-7 centimetara. Ova vrsta je poznata kao najveća vrsta vodenih cvetova u Evropi. Strogo je zaštićena u Srbiji, kao i na međunarodnom nivou na osnovu Bernske konvencije.

Tiski cvet dobio je ime po reci Tisi koju nastanjuje. Areal ove vrste je bio mnogo veći u prošlosti, dosezao je do Holandije, dok je sada smanjen na nekoliko rečnih slivova u centralnoj Evropi. Od 2.800 poznatih vrsta, više od 100 živi u centralnoj Evropi.

Mužjaci Tiskog cveta su jedini među krilatim insektima koji se mitare posle dobijanja svojih funkcionalnih krila. Za razliku od većine vodenih insekata rojevi odraslih jedinki nikada ne napuštaju vodu, već konstantno dodiruju ili brišu površinu vode. Sporo kretanje reke i odsutsvo riba koje se hrane na površini pomažu im da to ostvare.

Prisustvo ovih insekata su indikator čiste i nezagađene vode. Izumrli su u mnogim evropskim zemljama i mogu se naći na reci Tisi (Srbija i Mađarska), rekama Prut i Bega (Rumunija), te reci Ukrini (Republika Srpska, Bosna i Hercegovina).

 

Zrele životinje se ne hrane za vreme svojih kratkih života već naduvaju svoja creva vazduhom što im omogućava lakši let. Vodeni cvetovi nisu odlični letači, let im je nesiguran. Uglavnom ih je moguće posmatrati u proleće i početkom leta, kada se roje.

Rojenje počinje u večernjim satima i traje otprilike tri sata. Na početku rojenja larve ostavljaju glinu na dnu reke gde su živele tri godine i dižu se na površinu vode. U podizanju do površine im pomaže gas koji se sakupio ispod njihovih košuljica. Na površini vode se mitari tj. larva odbacuje svoju košuljicu i izlazi savršen insekt. Tiski cvet ima velika krila kod kojih su prednja izrazito veći od zadnjih.

Sudeći prema dostupnim podacima, ovaj prirodni fenomen se može videti samo na Tisi i na reci Jangcekjang u Kini. Nekada su jedinke Tiskog cveta bile rasprostranjene i po drugim većim rekama Evrope.

Ovaj prirodni fenomen najatraktivniji je za praćenje predveče, između pola šest i pola osam. Posebno atraktivno mesto za posmatranje cvetanja je na 150. kilometru reke gde se nalazi šumsko šetalište Tiski cvet, kod šljunkare na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu.

– U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao kod insekta tiskog cveta. Nakon trogodišnjeg bitisanja u životnom obliku larve i nakon 15 do 20 presvlačenja ukazuje se sredinom juna svake godine u reproduktivno sposobnom obliku i za svega par sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru prvo mužjaci, a nakon polaganja jaja i ženke – objašnjava biolog Jožef Gergelj.

U čast ove jedinstvene prirodne pojave na obali Tise okuplja se na hiljade romantika koji u večernjim satima uživaju u manifestaciji koja se svake godine organizuje kako bi se ovaj fenomen proslavio.


PROČITAJTE I:

NAJPOSEĆENIJI NACIONALNI PARKOVI U SRBIJI

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
9
26.06.2021.

User
RUZICA ZLOJUTRO KUZELEza ovak
20.06.2020.

Fantazija!

Vidi sve komentare