Ekologija
ekologija/11.06.2022.

Cvetanje Tise: Ljubavni ples insekata

ekologija
  • Kad Tisa cveta / FB
  • Kad Tisa cveta / FB
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Dnevnik

 

Tiski cvet koji tri godine živi u mulju ovih dana izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok iza njih na reci ostaju cvetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha.

Biolozi su složni - tiski cvet je stariji od dinosaurusa. To je veoma redak prirodan fenomen. Cvetanje reke dešava se samo na Tisi i na reci Jangcekjang u Kini.

Ljubitelji prirode dolaze na Tisu da uživaju u jedinstvenosti i ekskluzivnosti ovog događaja, a romantici da provere legendu po kojoj tih dana reka ispunjava ljubavne želje ako u se nju pusti svećica utisnuta u licidersko srce. Čuveni fenomen cvetanja Tise očekuje se tokom ovog vikenda, kao i manifestacija u slavu ovog fenomena i ljubavi, koja otvara vrata ljubiteljima prirodnih lepota na obali Tise u Novom Bečeju.

Pre četiri godine u ovo vreme cvetanje Tise je već bilo veoma intenzivno. Međutim, ovaj prirodni fenomen koji se u Evropi može doživeti samo na reci Tisi i u svetu na Žutoj reci (Huangho) u Kini, zavisi od hidroloških i klimatskih uslova. 

Foto: Kad Tisa cveta/Facebook

Cvetanje se dočarava rojenjem prastarog insekta iz porodice vodenih cvetova latinskog naziva Palingenia longicauda, kod nas popularno nazvanog tiski cvet. Prirodni fenomen se dešava od početka juna pa do pred kraj ovog meseca.

Prethodnih godina cvetanje se dešavalo od 6. do 26. juna, a dobri poznavaoci prilika na reci ukazuju da je neophodno da se sklope prirodni, hidrološki i vremenski uslovi da iz staništa u glinovitom koritu larve insekta iz dubine reke izađu na površinu reke i započnu ljubavni ritual parenja. 

- Uslovi za početak cvetanja Tise su ekstra. Voda je čista, vodostaj reke je je letnji i samo se čeka da sve bude potaman, pre svega temperature vode koja je sada oko 22 stepena Celzijusa, a za cvetanje je potrebno da bude 23 stepena. Kada će cvetanje početi, sve zavisi da li će biti toplo vreme, ili će se u slučaju kiše i zahlađenja voda u reci malo rashladiti i pomeriti početak cvetanja. To se nikada ne zna, treba biti strpljiv i dočekati tiski cvet - kaže za Dnevnik Čaba Šarnjai iz Kanjiže, koji u vreme cvetanja Tise brodićem „Tisin tango” sa znatiželjnim ljubiteljima prirode već godinama kod Kanjiže krstari rekom. 

Da prate i uživaju u jedinstvenoj čaroliji koju dočarava Tiski cvet, na obale reke Tise i krstarenje brodićima i čamcima dolaze ne samo znatiželjnici iz potiskih i vojvođanskih mesta, nego i turisti iz svih krajeva Srbije i inostranstva. 

Foto: Kad Tisa cveta/Facebook

Prvih dana se u „predcvetanju” stidljivo pojavljuje manji broj insekata tiskog cveta, a kada rojenje počne punim intenzitetom. Cvetanje Tise se dešava u predvečerje oko 18 sati i potraje oko dva sata. Tada se na deonicama reke sa glinovitim koritom na površini najpre pojavljuju larve iz kojih se za kratko vreme izluče nežni insekti lepršavih svilenkastih krila, bezopasno izleću na biljke, drveće pa i ljude i otpočinju presvlačenje u zrele jedinke.

To su nedozreli mužjaci koji tek posle presvlačenja postaju sposobni za parenje i oplodnju ženki, koje se pojavljuju nešto kasnije na površini vodenog ogledala reke. Nakon toga počinje parenje, a kovitlac mnoštva jedinki šuštanjem lepršavih krila u ljubavnom zanosu dočarava cvetanje.

Nakon parenja mužjaci ubrzo umiru, a ženke lete iznad površine reke još neko vreme i spuštajući se na vodu odlažu do 7.000 sitnih jajašaca koja tonu na dno reke. Iz oplođenih jajašaca se za dve do tri nedelje izlegu larve, koje se ukopavaju u glinovito korito reke i tu budu tri godine, a za to vreme presvlače se oko 20 puta, dok ne dođe vreme da izrone na površinu reke.  

U čast cvetanja Tise turistički poslenici Sente i Novog Bečeja organizuju i festivale sa prigodnim kulturno zabavnim i edukativnim sadržajima.

Reč je o jedinstvenoj pojavi hiljada i hiljada insekata kojia privuče mnogobrojne posetioce željne da uživo vide ovaj fenomen. Insekti koji se u jednom kratkom periodu pojave na površini Tise odaju utisak da je reka procvetala, pa otuda i ime pojave.

Tiski cvet (lat. Palingenia longicauda) je insekt koji spada u vodene cvetove. Dugačak je 8-12 centimetara, a razmak krila dostiže 6-7 centimetara. Ova vrsta je poznata kao najveća vrsta vodenih cvetova u Evropi. Strogo je zaštićena u Srbiji, kao i na međunarodnom nivou na osnovu Bernske konvencije.

Tiski cvet dobio je ime po reci Tisi koju nastanjuje. Areal ove vrste je bio mnogo veći u prošlosti, dosezao je do Holandije, dok je sada smanjen na nekoliko rečnih slivova u centralnoj Evropi. Od 2.800 poznatih vrsta, više od 100 živi u centralnoj Evropi.

Mužjaci Tiskog cveta su jedini među krilatim insektima koji se mitare posle dobijanja svojih funkcionalnih krila. Za razliku od većine vodenih insekata rojevi odraslih jedinki nikada ne napuštaju vodu, već konstantno dodiruju ili brišu površinu vode. Sporo kretanje reke i odsutsvo riba koje se hrane na površini pomažu im da to ostvare.

Prisustvo ovih insekata su indikator čiste i nezagađene vode. Izumrli su u mnogim evropskim zemljama i mogu se naći na reci Tisi (Srbija i Mađarska), rekama Prut i Bega (Rumunija), te reci Ukrini (Republika Srpska, Bosna i Hercegovina).

Zrele životinje se ne hrane za vreme svojih kratkih života već naduvaju svoja creva vazduhom što im omogućava lakši let. Vodeni cvetovi nisu odlični letači, let im je nesiguran. Uglavnom ih je moguće posmatrati u proleće i početkom leta, kada se roje.

Rojenje počinje u večernjim satima i traje otprilike tri sata. Na početku rojenja larve ostavljaju glinu na dnu reke gde su živele tri godine i dižu se na površinu vode. U podizanju do površine im pomaže gas koji se sakupio ispod njihovih košuljica. Na površini vode se mitari tj. larva odbacuje svoju košuljicu i izlazi savršen insekt. Tiski cvet ima velika krila kod kojih su prednja izrazito veći od zadnjih.
Sudeći prema dostupnim podacima, ovaj prirodni fenomen se može videti samo na Tisi i na reci Jangcekjang u Kini. Nekada su jedinke Tiskog cveta bile rasprostranjene i po drugim većim rekama Evrope.

Foto: Tiszavirág-Lak, Facebook

Ovaj prirodni fenomen najatraktivniji je za praćenje predveče, između pola šest i pola osam. Posebno atraktivno mesto za posmatranje cvetanja je na 150. kilometru reke gde se nalazi šumsko šetalište Tiski cvet, kod šljunkare na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu.

– U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao kod insekta tiskog cveta. Nakon trogodišnjeg bitisanja u životnom obliku larve i nakon 15 do 20 presvlačenja ukazuje se sredinom juna svake godine u reproduktivno sposobnom obliku i za svega par sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru prvo mužjaci, a nakon polaganja jaja i ženke – objašnjava biolog Jožef Gergelj.

U čast ove jedinstvene prirodne pojave na obali Tise okuplja se na hiljade romantika koji u večernjim satima uživaju u manifestaciji koja se svake godine organizuje kako bi se ovaj fenomen proslavio.


PROČITAJTE I:

NAJPOSEĆENIJI NACIONALNI PARKOVI U SRBIJI

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.