Film
film/12.09.2020.

Venecija: Zlatni lav filmu Zemlja nomada

film
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Danas/Beta
Film „Zemlja nomada“ (Nomadland) američke režiserke Kloi Žao osvojio je danas nagradu Zlatni lav za najbolji film na festivalu u Veneciji.

Zasnovan na sociološkoj knjizi Džesike Bruder iz 2017. godine, film prikazuje život starije žene koja usled ekonomske krize iz 2008. godine napušta grad i kreće na put, istražujući život izvan konvencionalnog društva kao „moderni nomad“. Njen lik u filmu tumači Frenis Mekdormand.

U ceremoniju dodele nagrada, Žao i Mekdormand su se uključile putem video veze, pošto su ograničenja putovanja zbog epidemije korona virusa sprečila mnoge holivudske zvezde da dođu u Veneciju.

Japanac Kijoši Kurosava ovojio je Srebrnog lava za režiju, za film „Žena špijuna“, dok je Velika nagrada žirija otišla Meksikancu Mičelu Franku za njegovu distopijsku dramu „Novi poredak“ (Nuevo orden).

Nagradu za najboljeg glavnog glumca dobio je Italijan Pjerfrančesko Fabino za ulogu u drami „Naš otac“ (Padrenostro), koja prati odrastanje dečaka u Rimu 70-ih godina prošlog veka, nakon što su levičarski teroristi izveli neuspeli atentat na njegovog oca.

Britanska glumica Vanesa Kirbi dobila je nagradu za najbolju glavnu glumicu, za rolu u filmu „Delovi žene“ (Pieces of a Woman), drami o emocionalnim teškoćama para posle smrti njihove bebe tokom porođaja kod kuće.

Specijalnu nagradu žirija dobila je ruska istorijska drama „Dragi drugovi“, o masakru nad nenaoružanim demonstrantima u Novočekarsku koji su 1962. počinili sovjetska vojska i zvaničnici tajne policije KGB.

Nagrada za najbolji scenario pripala je Čajtanji Tamhaneu koji je i režirao film „Učenik“, o Indijcu koji je život posvetio težnji da postane pevač klasične muzike.

Činjenica da je 10-dnevni festival u Veneciji uopšte održan može se porediti s čudom, navodi Asošiejted pres, imajući u vidu da je krajem februara sever Italije bio najveće evropsko žarište epidemije korona virusa.

Festival u Kanu je otkazan zbog korona virusa, dok su međunarodni filmski festivali u Torontu i Njujorku odlučili da u najvećoj meri budu održani onlajn.


PROČITAJTE I:

OTVOREN 27. PALIĆ FILM FESTIVAL


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.