Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/8.05.2019.

Počinje 58. Bijenale u Veneciji

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / SEEcultBijenale u Veneciji, najstarija međunarodna izložba vizuelne umetnosti, predstavlja u 58. izdanju, koje će zvanično biti otvoreno 11. maja dodelom nagrada, više od 80 umetnika na centralnoj izložbi "Da živite u zanimljivim vremenima".

Tom izložbom umetnički direktor Ralf Rugof pruža svojevrsni odgovor na brojna pitanja današnjice, opterećene krizama, previranjima, lažnim vestima i opštom nesigurnošću. 

Na 58. Bijenalu, koje počinje vernisažom od 8. do 10. maja, učestvuje i 90 nacionalnih paviljona, među kojima su ponovo i sve bivše jugoslovenske republike, kao i Kosovo, koje četvrti put samostalno nastupa, piše Seecult.

Među umetnicima na centralnoj izložbi su i neki od veterana, kao što su Kristijan Markli iz SAD, dobitnik Zlatnog lava na 54. Bijenalu “Iluminacije” (2011), Rozmari Trokel, koja je predstavljala Nemačku 1999. godine, te umetnica Hito Stejerl, takođe iz Nemačke. Uz poznate umetnike nešto mlađe generacije (Jon Rafman, Neïl Beloufa, Avery Singer, Ed Atkins…), više od trećine učesnika centralne izložbe rođeno je 80-ih godina 20. veka ili kasnije.

Među nacionalnim paviljonima je i ovoga puta nekoliko debitanata - prvi put će se predstaviti Alžir, Gana, Madagaskar i Pakistan, a Dominikanska Republika i Kazahstan prvi put imaju samostalne paviljone.

Srbiju na Bijenalu predstavlja Đorđe Ozbolt projektom “Povratak gubitka memorije”.

Naslov njegovog rada, kako je naveo, igra je reči koja može da se tumači na različite načine, kao što to može i sama umetnost. “Početna ideja je sećanje – memorija na epohu moje mladosti i na vremena koja se iskrivljuju, mutiraju, sećanje na kulturnu baštinu prošlog vremena”, naveo je Ozbolt. Mural će biti na tri zida – frontalnom i dva sa strane, a na njemu će, kako je naveo, biti slike bazirane na ličnim sećanjima, ali i na kolektivnoj percepciji vremena.

Za 9. maj u 14 sati najavljeno je otvaranje paviljona Srbije u Đardinima.

Uz zvaničan program, 58. Bijenale umetnosti nudi više desetina pratećih izložbi i drugih programa, a biće otvoreno do do 24. novembra.

Bijenale će zvanično biti otvoreno 11. maja ceremonijom dodele nagrada o kojima odlučuje žiri kojim predsedava Stephanie Rosenthal, direktorka Gropius Bau u Berlinu i umetnička direktorka Sidnejskog bijenala 2016.

U žiriju su i Defne Ayas iz Turske, trenutno kustoskinja V-A-C fondacije u Moskvi, Cristiana Collu iz Italije, generalna direktorka Nacionalne galerije moderne i savremene umetnosti u Rimu, Sunjung Kim iz Koreje, predsednik Fondacije Gvandžu bijenala, te Hamza Walker iz SAD, dugogodišnji kustos Čikaškog renesansnog društva, a trenutno izvršni direktor neprofitnog umetničkog prostora Laxart u Los Anđelesu.


PROČITAJTE I:

PET VEKOVA OD SMRTI LEONARDA DA VINČIJA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.