Film
film/8.09.2019.

Venecija: Zlatni lav filmu "Džoker"

film
  • Promo / Biennale di Venezia
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaZlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji osvojio je film "Džoker" reditelja Toda Filipsa.

Lik Džokera, koga igra glumac Hoakim Finiks, transformiše se u filmu od jednog ranjivog usamljenika do autentičnog negativca.

Finiks igra Artura Fleka, stend-ap komičara koji nakon niza problema postepeno gubi dodir sa stvarnošću i postaje zastrašujući Džoker.

Vojna drama Romana Polanskog "Oficir i špijun" osvojio je Srebrnog lava.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Francuskinja Arijana Askaride za ulogu u filmu "Glorija mundi", a nagrada za najboljeg glumca otišla je ruke Italijana Luke Marinelija za ulogu u filmu "Martin Idn".

Jedan od najglamuroznijih i najprestižnijih filmskih festivala - 76. Međunarodni filmski festival u Veneciji– Mostra, svečano je otvoren 28. avgusta, porodičnom dramom "Istina" reditelja Hirokazua Kore-eda. To je prvi film koji je proslavljeni japanski sineasta snimio van svoje zemlje, a glavne uloge igraju Katrin Denev, Žilijet Binoš i Itan Houk.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je kao deo Bijenala u Veneciji ustanovio grof Djuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je potom dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu „Manon“.


PROČITAJTE I:

DECENIJA BEZ BERGMANA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.