Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/9.05.2019.

Srbija na Bijenalu u Veneciji

vizuelne-umetnosti
  • MKI
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Ministar  kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svečano je otvorio Paviljon Srbije na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji i pozvao prisutne da posete postavku Đorđa Ozbolta, umetnika koji ove godine predstavlja našu zemlju radom ”Povratak gubitka memorije”.

“Pred nama je imaginarna individualna istorija, satkana od niti sećanja i redefinisanja simbola iz mladosti. Zadatak umetnosti je da svet učini vidljivim, a Đorđe Ozbolt čini da njegov intimni svet sećanja postane svima vidljiv i dostupan. Postoji najmanje jedan element koji pripada umetničkom delu, a ne pripada realnosti. Projekat „Povratak gubitka memorije“ stvara čitav autonomni sistem takvih umetničkih elemenata čiji je izvor izbledelo polje prošlosti”, rekao je ministar o predstavljenom radu.


PROČITAJTE I:

OTKRIVENA JEDINA DA VINČIJEVA SKULPTURA

SPAŠAVANJE LEONARDOVE TAJNE VEČERE


Vukosavljević je ukazao na to da je Ministarstvo i ove godine, na 58. smotri savremene umetnosti, pružilo značajnu podršku predstavniku naše zemlje odabranom od strane Stručnog saveta Ministarstva u sastavu: Danijel Kvaran, Dragan Zdravković, Vladimir Dimovski, Milica Todorović i Gala Čaki koji su procenili da umetnikov rad na autentičan način odgovara na temu umetničkog direktora Ralfa Rugofa ”Da živite u zanimljivim vremenima”.

- Poetika nekih umetnika kao odgovor na društvene prilike odražava potrebu da ideju progresa prihvate i uključe je u svoj rad, dok kod drugih raste želja da se povuku iz savremenog života i zarone u samu suštinu svoje umetnosti ili u introspekciju i preispitivanje. Neki se umetnici vraćaju prošlosti i revitalizuju njene elemente preko reminiscencija”, zaključio je ministar izražavajući nadu da rad u paviljonu samu publiku može da podstakne da razmisle o svojoj viziji prošlosti i zanimljivim vremenima koja su pred njima bila nekad i koja su pred njima sada, rekao je na otvaranju ministar.

Tokom svečanog otvaranja prisutnima su se obratili komesar nastupa Republike Srbije Vladislav Šćepanović i kustoskinja projekta Nikolela Lambertuci. Otvaranju su prisustvovali Ješa Denegri, Biljana Tomić, Svetislav Goncić, Gordana Goncić, Uroš Đurić, Vuk Ćuk, Raša Todosijević, Vladimir Veličković, Vuk Vidor.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.