Ekologija
ekologija/16.02.2021.

Pešter:Spasavanje beloglavog supa Vasilije

ekologija
  • Pixabay/Christel Sagneiz
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor i foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

 

Zima na Pešterskoj visoravni, zavejanoj snegom i danima sa temperaturama debelo ispod nule, donela je nevolje za ženku beloglavog supa Vasiliju  koji više od mesec i po dana ne uspeva da se sa hladnog Peštera vrati u uvačku koloniju. 

Zato će čuvari specijalnog rezervata prirode “Uvac” pokušati da izvedu akciju spasavanja i pronađu Vasiliju, jer je ona posle dugog perioda od kako je nestala gladna i najverovatnije povređena.

Na to upućuje njeno kretanje koje se prati putem odašiljača koji pokazuje da se ona već duže vreme vrti u malom krugu, odnosno da je povreda ne dozvoljava da leti.

Ženka beloglavog supa Vasilija se izlegla na gnezdu kod Ušačke pećine 2019. Već u oktobru izgladnela sletela je na jednu kuću kod Prijepolja. 

Čuvari rezervata Uvac su je preneli u prihvatni centar gde je provela zimu. Puštena je u junu prošle godine kad joj je stavljen satelitski odašiljač. Od kraja prošle godine Vasilija se zadržavala na uskom području od tri kilometra na zavejanoj Pešterskoj visoravni. 

Beloglavi supovi retko noće van kolonija, a Vasilija se ne vraća u koloniju već više od mesec dana. Male distance do kolonije za supove ne bi trebalo da predstavljaju problem.

U Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica procenjuju da joj je krilo verovatno povređeno, pa može da preleće stotinak metara. Oni su zamolili čuvare rezervata Uvac da je prenesu u prihvatni centar, jer je već bila u prihvatnom centru i poznaje  čuvare.

Vasilija se nalazi u rejonu mesta Kijevci, najhladnijeg dela Peštera. Odašiljač će lako navesti tragače na mesto na kome se nalazi ptica, ali zavejana Pešterska visoravan otežava rad na njenom spsavanju. Njeni spasioci će kilometar i po morati da gaze sneg do kolena po pešterskom bespuću.

Vesti o Vasiliji očekujemo već danas i izvestićemo naše čitaoce da li je ženka beloglavog supa na sigurnom.


PROČITAJTE I:

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA!

BITKA ZA SPAS ORLA KRSTAŠA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.