Ekologija
ekologija/5.04.2020.

Otkrivena retka vrsta orhideje

ekologija
  • Zavod za zaštitu prirode
Autor fotografije:

Kaleidoskop media /Izvor: sputnjik/Foto: Pixabay

Na nepristupačnim liticama Suve planine, otkrivena je retka vrsta orhideje, najlepša u Evropi, boginja lepote – gospina papučica.

Srbija ima 31 specijalni rezervat prirode u kojima su pod zaštitom države brojne ugrožene biljne i životinjske vrste. U jednom od tih rezervata raste i ova jedinstvena biljka. 

 Iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije za "Sputnjik" su potvrdili da je u rezervatu Suva planina nedavno otkrivena retka vrsta orhideje.

"Reč je o gospinoj papučici (Cypripedium calceolus L.) od izuzetnog nacionalnog i međunarodnog značaja, koja i predstavlja jednu od temeljnih vrednosti ovog zaštićenog područja", ističu u Zavodu za zaštitu prirode.

U Srbiji je ta orhideja jedino zabeležena na teško pristupačnim liticama Suve planine u okviru jedne populacije koju čini svega pedesetak jedinki. Primetna je samo u vreme cvetanja od maja do jula.

Gospina papučica je jedna od najređih orhideja u Evropi, a mnogi je smatraju i najlepšom, ističu iz Zavoda.

"Zbog svog egzotičnog izgleda, širom Evrope vrsta je sakupljana za potrebe hortikulture jer daje kvalitetne i lepe hibride sa drugim vrstama iz istog roda, kao i za privatne zbirke, što je drastično smanjilo brojnost populacije i dovelo vrstu do izumiranja. Upravo zbog toga je vrsta u svim zemljama svog areala zaštićena i preduzimaju se različite mere i cilju obnavljanja njenih populacija", navode u Zavodu za zaštitu prirode.

U zapisima koji datiraju iz 19 veka navodi se da je Suva planini, koja je smeštena u istočnoj Srbiji, na teritoriji opštine Niška Banja, Gadžin Han i Bela Palanka stanište i srpske ruže (Rosa serbica).

U Zavodu su za Sputnjik međutim rekli da postoje pisana svedočanstva o tome, ali da istraživači na terenu u skorije vreme nisu uspeli da pronađu ni jedan primerak te vrste.

Specijalni rezervati prirode samo su jedna od šest kategorija zaštićenih područja kojih trenutno ima 470 u Srbiji.

Osim atrkativnog biljnog sveta u specijalnim rezervatima nalaze se i staništa retkih životinjskih vrsta, pa su tako klisura reke Trešnjice u opštini Ljubovija, Uvac i Klisura reke Mileševske, jedno od poslednjih staništa beloglavog supa. To je naša najveća ptica sa rasponom krila oko 2,80 metara i prosečnom težinom od 7,5-8,5 kilograma, a može dostići i 11 kg.

Uvac / Foto: Sasapokimica/Wikipedia

U okviru 470 zaštićenih područja nalazi se: pet nacionalnih parkova, 18 parkova prirode, 21 predeo izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode od kojih je u statusu specijalnog rezervata prirode 31 područje, šest zaštićenih staništa, 314 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja, a status zaštićenog prirodnog dobra ima  i 1.783 strogo zaštićenih divljih vrsta i 860 zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.


PROČITAJTE:

CVETANJE TISE - FENOMEN KOJI ODUZIMA DAH


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box