Ekologija
ekologija/5.04.2020.

Otkrivena retka vrsta orhideje

ekologija
  • Zavod za zaštitu prirode
Autor fotografije:

Kaleidoskop media /Izvor: sputnjik/Foto: Pixabay

Na nepristupačnim liticama Suve planine, otkrivena je retka vrsta orhideje, najlepša u Evropi, boginja lepote – gospina papučica.

Srbija ima 31 specijalni rezervat prirode u kojima su pod zaštitom države brojne ugrožene biljne i životinjske vrste. U jednom od tih rezervata raste i ova jedinstvena biljka. 

 Iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije za "Sputnjik" su potvrdili da je u rezervatu Suva planina nedavno otkrivena retka vrsta orhideje.

"Reč je o gospinoj papučici (Cypripedium calceolus L.) od izuzetnog nacionalnog i međunarodnog značaja, koja i predstavlja jednu od temeljnih vrednosti ovog zaštićenog područja", ističu u Zavodu za zaštitu prirode.

U Srbiji je ta orhideja jedino zabeležena na teško pristupačnim liticama Suve planine u okviru jedne populacije koju čini svega pedesetak jedinki. Primetna je samo u vreme cvetanja od maja do jula.

Gospina papučica je jedna od najređih orhideja u Evropi, a mnogi je smatraju i najlepšom, ističu iz Zavoda.

"Zbog svog egzotičnog izgleda, širom Evrope vrsta je sakupljana za potrebe hortikulture jer daje kvalitetne i lepe hibride sa drugim vrstama iz istog roda, kao i za privatne zbirke, što je drastično smanjilo brojnost populacije i dovelo vrstu do izumiranja. Upravo zbog toga je vrsta u svim zemljama svog areala zaštićena i preduzimaju se različite mere i cilju obnavljanja njenih populacija", navode u Zavodu za zaštitu prirode.

U zapisima koji datiraju iz 19 veka navodi se da je Suva planini, koja je smeštena u istočnoj Srbiji, na teritoriji opštine Niška Banja, Gadžin Han i Bela Palanka stanište i srpske ruže (Rosa serbica).

U Zavodu su za Sputnjik međutim rekli da postoje pisana svedočanstva o tome, ali da istraživači na terenu u skorije vreme nisu uspeli da pronađu ni jedan primerak te vrste.

Specijalni rezervati prirode samo su jedna od šest kategorija zaštićenih područja kojih trenutno ima 470 u Srbiji.

Osim atrkativnog biljnog sveta u specijalnim rezervatima nalaze se i staništa retkih životinjskih vrsta, pa su tako klisura reke Trešnjice u opštini Ljubovija, Uvac i Klisura reke Mileševske, jedno od poslednjih staništa beloglavog supa. To je naša najveća ptica sa rasponom krila oko 2,80 metara i prosečnom težinom od 7,5-8,5 kilograma, a može dostići i 11 kg.

Uvac / Foto: Sasapokimica/Wikipedia

U okviru 470 zaštićenih područja nalazi se: pet nacionalnih parkova, 18 parkova prirode, 21 predeo izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode od kojih je u statusu specijalnog rezervata prirode 31 područje, šest zaštićenih staništa, 314 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja, a status zaštićenog prirodnog dobra ima  i 1.783 strogo zaštićenih divljih vrsta i 860 zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.


PROČITAJTE:

CVETANJE TISE - FENOMEN KOJI ODUZIMA DAH


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.