Ekologija
ekologija/14.06.2021.

Cvetanje Tise: Čarolija panonske princeze

ekologija
  • FB / Kad Tisa cveta
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Kad Tisa cveta

 

Tiski cvet koji tri godine živi u mulju ovih dana izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok iza njih na reci ostaju cvetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha.

Jednom godišnje procveta Tisa. Dan cvetanja nikada se ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme.

Fenomen cvetanja Tise ove godine se očekuje tokom predstojećeg vikenda 18, 19 i 20. juna, a zaljubljenici prirode moći će da isprate ovu atrakciju na obali reke u Novom Bečeju.

Ovaj, jedinstveni prirodni fenomen, star 200.000 godina, u Evropi se zadržao samo na Tisi.

U iščekivanju pojave lepršavog insekta Tiskog cveta, koja zavisi od prirodnih uslova na reci, posetiocima su na raspolaganju brojni kulturni sadržaji.

"Prostrani Tiski kej i čarde na obali ugostiće tih dana sve one koji bi voleli uživo da vide tiski cvet i provere legendu da u danima kad Tisa cveta ispunjava ljubavne želje", najavili su organizatori.
 
Legenda je inspirisana činjenicom da insekt tiski cvet živi u mulju kao larva tri godine i u toku samo jednog dana izlazi na slobodu da u ljubavnom plesu produži svoju vrstu.

Pored toga što je prirodni fenomen on je i indikator čistoće reke, jer kada je zagađenje veliko i jednom uništi tiski cvet, on se više nikada ne pojavljuje na tom mestu. Priča o tiskom cvetu je intrigantna i zbog njegove starosti kao vrste.

Tiski cvet je prastara grupa insekata koja je živela na Zemlji pre dinosaurusa, još u doba karbona, u razdoblju od pre 290 do 350 miliona godina. Zbog velike filogenetske starosti ovog reda, nazivaju ih živim fosilima.

Legenda o ispunjavanju ljubavnih želja, romantika i adrenalin koji prate ovu manifestaciju učinili su da ona postane najomiljenija destinacija parova koji proslavljaju svoje ljubavne jubileje i svih onih željnih ljubavi, romantike i ispunjenja želja.

Organizator najavljuje da će tokom vikenda svi posetioci, pored iščekivanja cvetanja, moći da krstare čamcima po Tisi i voze se kočijama po izuzetno lepo uređenom Tiskom keju, ali i da prisustvuju interesantnim koncertima.

Larva ovog insekta živi na dnu sporotekućih reka, a period rojenja počinje sredinom juna, kada se na površini Tise pojavljuju rojevi sa milionima jedinki, pa se kaže da Tisa "cveta".

Nakon tri godine života u glinenom tlu ovi insekti izleću iznad površine vode i roje se. "Ljubavna igra" se završava do zalaska sunca, kada insekti uginu.

Nakon parenja, ženke polažu do osam hiljada jaja na površinu vode, da bi se ona potom postepeno spustila na dno i pronašla pogodno mesto za razvoj. Iako razvoj larve traje tri godine, ovaj krilati "cvet" živi samo jedan dan.

Sudeći prema dostupnim podacima, ovaj prirodni fenomen se može videti samo na Tisi i na reci Jangcekjang u Kini. Nekada su jedinke Tiskog cveta bile rasprostranjene i po drugim većim rekama Evrope, a danas je Tisa skoro jedino utočište ove vrste.

Ovaj prirodni fenomen najatraktivniji je za praćenje predveče, između pola šest i pola osam. Atraktivno mesto za posmatranje cvetanja je i na 150. kilometru reke gde se nalazi šumsko šetalište Tiski cvet, kod šljunkare na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu.

– U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao kod insekta tiskog cveta. Nakon trogodišnjeg bitisanja u životnom obliku larve i nakon 15 do 20 presvlačenja ukazuje se sredinom juna svake godine u reproduktivno sposobnom obliku i za svega par sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru prvo mužjaci, a nakon polaganja jaja i ženke – objašnjava biolog Jožef Gergelj.

U čast ove jedinstvene prirodne pojave na obali Tise okuplja se na hiljade romantika koji u večernjim satima uživaju u manifestaciji koja se svake godine organizuje kako bi se ovaj fenomen proslavio.


PROČITAJTE I:

NAJPOSEĆENIJI NACIONALNI PARKOVI U SRBIJI

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.