Identitet u amanet
identitet u amanet/22.06.2021.

UNESKO:Venecija na spisku ugrožene baštine

identitet-u-amanet
  • Pixabay/ Gerhard G.
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Venecija i Budimpešta mogle bi da budu stavljene na Uneskov spisak ugrožene svetske baštine, a komercijalna luka u Liverpulu da bude skinuta sa spiska svetske baštine zbog suviše brzog razvoja, saopštila je UN organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu - Unesko.

Preporuke savetodavnih tela Uneska objavljene su uoči sastanka Komiteta svetske baštine koji će biti održan u Fudžuu u Kini od 16. do 31. jula i na kome će se odlučiti o eventualnom prihvatanju tih preporuka.

Foto: Pixabay/Gerhard G.

U Veneciji uticaj masovnog turizma spada među kriterijume zbog kojih je Unesko zatražio da se taj grad stavi na spisak ugrožene svetske baštine.

Foto: Pixabay/Ruth Archer

Kada je reč o Budimpešti pogođene su obale Dunava i kvart Budimskog dvorca, dvorski kompleks mađarskih kraljeva. Radi se o neblagovremenim rušenjima i velikoj izgradnji posebno visokih zgrada koje menjaju prirodu tih istorijskih mesta.

Foto: Pixabay/Janos Virag

Među predlozima za stavljanje na spisak ugroženih lokacija svetske baštine je i veliki koralni greben kod Australije zbog njegovog narušavanja izazvanog klimatskim promenama.

Foto: Pixabay/ Gaby Stein

Kada je reč o komercijalnoj luci u Liverpulu odluka Uneska bi mogla da bude još snažnija jer se radi o potpunom skidanju tog objekta sa spiska svetske baštine.

Veliki projekat razvoja dokova u Liverpulu nazvan "Liverpool Waters", imao bi duboko negativan uticaj za istorijske zgrade, prema oceni Uneska.

Uprkos ponovljenim upozorenjima Uneska razvoj projekta nije zaustavljen.

Foto: Pixabay/He-Man86

Gradonačelnik Liverpula Stiv Roteram izrazio je žaljenje zbog ovog Uneskovog predloga.

"To je duboko razočaravajuće, ponosni smo na našu istoriju ali naše nasleđe je vitalni deo revitalizacije grada", rekao je on u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

On je pozvao Unesko da prihvati poziv za posetu gradu umesto što donosi odluke na stolu, na drugom kraju sveta.

Još jednoj svetskoj lokaciji preti skidanje sa spiska svetske baštine, prirodnom rezervatu Selus u Tanzaniji zbog masovnog krivolova.

Foto: Pixabay/Ben Harris


PROČITAJTE I:

NADEŽDA PETROVIĆ U KALENDARU UNESKA

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.