Ekologija
ekologija/2.08.2022.

Čajetina pionir u separaciji otpada

ekologija
  • Nikić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Nikić

 

Opština Čajetina nastoji da razdvajanjem otpada na mestu nastanka na suvi i mokri poveća količine suvog otpada i na taj način smanji količine koje završavaju na deponiji, izjavila je danas pomoćnica predsednika Opštine Marija Jeremić. "Primarna selekcije otpada je nešto čemu težimo već godinama, i za šta se lokalna samouprava na čelu sa komunalnim javnim preduzećem 'Zlatibor' uveliko pripremala", rekla je Jeremić na svečanosti povodom početka projekta separacije otpada u domaćinstvim "Odvajamo".

Projekat „Odvajamo" pokrenulo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije uz podršku EU i Kraljevine Švedske i on se sprovodi u četiri regiona za upravljanje otpadom, koji obuhvataju ukupno 17 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i Opština Čajetina – kao deo regiona Duboko.

Kroz ovaj projekat Opštini Čajetina donirana je komunalna oprema u vidu 5.936 plavih kanti zapremine 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontejnera zapremine 1,1 m3 namenjenih za sakupljanje stakla, auto-smećara kapaciteta 16 m3, kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada.

Antoan Avinjon, programski menadžer za zaštitu životne sredine Kancelarije EU u Srbiji, izjavio je da nakon tri godine od početnih aktivnosti po ovom projektu stanovnici opštine Čajetina dobijaju mogućnost da na mestu nastanka otpada odvajaju onaj koji će lokalno komunalno preduzeće prikupiti i ponuditi na tržištu sekundarnih sirovina od čega će lokalna samouprava još i zaraditi. „Opština Čajetina je jedan od pionira u Srbiji upravljanja otpadom kada su se 2011. godine priključili osnivačima Regionalne sanitarne deponije Duboko. I, evo, nakon 11 godina, ponovo ste u prilici da budete pioniri u razdvajanju otpada u Srbiji" zaključio je Avinjon.   

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić je navela podatak da u opštinama u kojima se sprovodi ovaj projekat godišnje se generiše oko 215 tona otpada, i cilj ovog projekta je da se u naredne dve godine reciklira 30 tona otpada sa deponija. „Ministarstvo zaštite životne sredine i Vlada Republike Srbije su usvojili dva ključna dokumenta u ovoj oblasti – Plan upravljanje otpadom za period od 10 godina i Akcioni plan za period 2022-2024 godine, i, naravno, ministarstvo i Vlada Srbije će nastaviti da podržavaju opštinu Čajetina i sve ostale opštine u zelenim projektima" dodala je Hadži Stošić.

Glavni nosilac projekta odvajanja otpada na teritoriji opštine Čajetina je KJP „Zlatibor" Čajetina i rukovodilac komunalne službe Vera Blagojević je najavila da će do sredine avgusta prvih 107 domaćinstava dobiti nove kante za odvajanje otpada. Takođe je navela da se sa početkom realizacije ovog projekta na teritoriji opštine Čajetina prestaje sa korišćenjem kontejnera na javnim površinama.


Tekst je deo projekta “Kulturni mozaik Čajetine” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

POČELO SNIMANJE DOKUMENTARCA O ZLATIBORU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.