Ekologija
ekologija/29.01.2023.

Premijerno film „Pazi, vazduh!"

ekologija
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

U četvrtak, 2. februara u 19 sati, u Spratu (Cetinjska 15) biće održana premijera kratkometražnog dokumentarnog filma Pazi, vazduh! u produkciji Oblakoder magazina, a u saradnji sa organizacijom RERI 

Ovo kratko dokumentarno ostvarenje bavi se problemom zagađenosti vazduha u Beogradu kroz razgovore sa različitim stručnjacima, a prikazuje i anketu sa sugrađanima i sugrađankama koji su iskazali svoj stav o ovom problemu. 

Snežana Katunac, novinarka Oblakoder magazina i idejna kreatorka filma je povodom projekcije filma rekla: 

Iako je tema o zagađenosti vazduha prisutna u pojedinim medijima, smatram da se o tome ne govori dovoljno jer je reč o problemu koji direktno utiče na živote svih nas i ugrožava nam zdravlje. Ovim filmom smo želeli da ukažemo ne samo na postojanje problema, već smo pokušali da ponudimo i određena rešenja kako bismo informisali građane o tome na koje načine bi moglo da krene da se radi na poboljšanju kvaliteta vazduha, a poseban izazov bio je kako nešto nematerijalno, kao što je vazduh, predstaviti vizuelno. Kažem "krenulo", jer zagađenje ne može da nestane preko noći, te ovo najverovatnije neće biti jedina saradnja Oblakodera i RERI-ja". 

U filmu se pravi poseban osvrt i na aktuelni Plana kvaliteta vazduha koji je donet 2021. godine, koji propisuje određene mere za rešenje ovog problema, ali koji ujedno ima i mnogobrojne manjkavosti. 

Film je nastao u sklopu projekta „Breathe deep – Clean Air Initiative" koji Oblakoder magazin realizuje uz podršku British Council-a.

Nakon projekcije filma uslediće razgovor sa autorima i učesnicima u filmu. 

Učesnici razgovora:

Snežana Katunac, novinarka Oblakoder magazina i idejna kreatorka filma
Milena Dragović, organizacija RERI
Predrag Momčilović, autor publikacije „Vazduh kao zajedničko dobro"

Moderatorka: Marija Todorović 

Nakon projekcije i razgovora, muziku za sve prisutne bira DJ Samosmireno.


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKA TVRĐAVA - UNESKO ILI GONDOLA

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.