Ekologija
ekologija/1.07.2020.

Košutnjak: Seča stabala i betoniranje!

ekologija
  • Facebook/Petlovo brdo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / DanasPredstavnici Zelene stranke prisustvovali su juče ranom javnom uvidu u Plan detaljne regulacije za kompleks „Avala filma“ na Košutnjaku.

Nakon prošlogodišnje seče stabala na Košutnjaku od strane Zavoda za sport i medicinu sporta, Zelena stranka je na istom području zasadila više od 300 novih stabala.

Međutim, nakon uvida u novi Plan detaljne regulacije, Zelena stranka je ustanovila da se sprema, do sada neviđena, seča stabala na području Košutnjaka.

Naime, ovim planom obuhvaćena je površina od 86,8 hektara zemljišta, od čega šume na ovom području zauzimaju 26,8 hektara.

Planom je predviđena seča čak 19 hektara šuma, dok je na toj površini planirana izgradnja novog stambeno-poslovnih kompleksa prosečne spratnosti od 5 spratova, kao i objekta za komercijalne sadržaje.

Pored toga na 4,5 hektara zemljišta, koje je trenutno pod šumom, planirana je izgradnja privatnog sportskog kompleksa.

Ako se ovaj plan sprovede u delo na tom prostoru će ostati svega 7 hektara šuma.

„Svesni smo da grad mora da se gradi, to niko ne spori, ali pri gradnji mora da se vodi računa o ekološkim kriterijumima. Seča ovolike površine šuma, zarad nečijih ličnih interesa, nedopustiva je.“, poručuju iz Zelene stranke.

Oni su pozvali sve građane da se aktivno uključe u borbu Zelene stranke za odbranu Košutnjaka.

Građani okupljeni oko Udruženja "Petlovo brdo" koji još od prošle godine brane Košutnjak navode da neće dopustitit da se iseče ni jedan jedini kvadratni metar. Oni su se danas obratili putem saopštenja na svom Fejsbuk profilu, koje prenosimo u celosti:

"Betoniranje Košutnjaka ... II faza. Ovi su definitivno sišli s uma. Nastavljamo borbu, spremajmo se za okršaje.

Još prošle godine smo na našim okupljanjima u Košutnjaku najavili da će se ovo desiti. Hoće da izgrade čitav novi grad u srcu Košutnjaka.

Sumanuta ideja tajkuna i lopova koji bi da zarade nekoliko stotina milona evra na Košutnjaku. Koliko bi vredeo stan ili apartman ako bi u oglasu pisalo ...

"Stan sa terasom u srcu parka, šume Košutnjak ... "

Logika je ista, koliko vrede apartmani koji gledaju na Central Park u New Yorku? Jedino što tamo nema ludaka kao kod nas i nikome ne pada na pamet da zida u samom parku.

Samo jedan detalj, planira se izgradnja oko 3.200 stanova plus šoping molovi i slične gluposti. 3.440 automobila x 4,5 dužnih metara samo za njihov parking je ... 16 kilometara ako bi se svi parkirali u nizu, u ulici.

Kako da dođu svi oni? Kroz Požešku i Blagoja Parovića?

Biće hapšenja ... biće suđenja za sve ovo ... kad tad. 

Nastavljamo našu borbu, imamo mnogo vesti i novosti.

Sačuvaćemo CEO Košutnjak!

Ne damo im ni metar!"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.