Ekologija
ekologija/8.04.2020.

Modrovrana iz Srbije doletela u Namibiju!

ekologija
  • Jožef Gergelj/Društvo za zaštitu ptica Srbije
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Naslovna foto: Jožef Gergelj
Centar za markiranje životinja, koji radi pri Prirodnjačkom muzeju iz Beograda početkom marta primio je izvanrednu vest iz daleke Afrike. Jedinka modrovrane, koja je u Srbiji radi praćenja seobe obeležena nožnim prstenovima, pronađena je na farmi u blizini Otjivaronga u Namibiji. Lokalni farmer spasao je iznemoglu šarenu pticu koja je potom dopremljena u namibijski centar za oporavak divljih životinja.

Modrovrana je na levoj nozi nosila metalni prsten sa oznakama Mus Belgrade i brojevima 304956, a na desnoj plastični žuti prsten sa crnim natpisom VW3. Nju je kao mladunca na gnezdu 12. jula 2019. godine u okolini Bačke Topole obeležio ornitolog Jožef Šihelnik.

Ptica je pronađena nakon putovanja koje je trajalo 231 dan na udaljenosti od čak 7.368 kilometara od mesta izleganja. Prema saznanjima dr Daliborke Stanković koja radi u Centru za markiranje životinja, ovo je prvi put da je u Srbiji obeležena modrovrana pronađena na tolikoj udaljenosti i u tom delu sveta.

Nakon tronedeljnog oporavka ptica je 17. marta puštena na slobodu, a ornitolozi očekuju da će se nakon duge prolećne seobe vratiti u blizinu mesta izleganja gde bi mogla da započne gnežđenje.

Foto: Pixabay

Modrovrana je selica koja zimu provodi u podsaharskoj Africi. U Srbiju dolazu krajem aprila, a napušta je krajem septembra. To je ptica veličine gradskog goluba koja se gnezdi na otvorenim staništima. Gnezda smešta u duplje starih stabala i lesnih odseka, a hrani se krupnim insektima, malim gmizavcima, vodozemcima i sisarima. Ugrožena je nestajanjem staništa usled intenziviranja poljoprivrede, smanjenjem broja stabala sa odgovarajućim dupljama, intenzivnim korišćenjem pesticida i krivolovom na seobi.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sa svojim lokalnim partnerima, već 17 godina radi na aktivnoj zaštiti nacionalne populacije modrovrane. Za to vreme, kroz program postavljanja drvenih kutija za gnežđenje, vojvođanska populacija povećana je sa 15 na više od 250 parova, što predstavlja najveći uspeh u zaštiti ugroženih vrsta ptica u Srbiji.

Osim u Vojvodini, kutije za gnežđenje postavljene su širom Negotinske krajine i u okolini Beograda.

Istraživači iz Italije su, zahvaljujući satelitskom praćenju, otkrili da modrovrane preleću Saharu na visini od 4.000 metara brzinom od čak 113 kilometara na čas.


PROČITAJTE:

CVETANJE TISE - FENOMEN KOJI ODUZIMA DAH


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.