Ljudi
ljudi/14.03.2019.

Odbrana Kalemegdana - počela dežurstva!

ljudi
  • Stari Grad
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaNa sastanku „Odbranimo Kalemegdan“ kom su jutros u opštini Stari grad prisustvovali građani iz različitih delova grada, dogovorena su neprekidna dežurstva, a svi Beograđani se pozivaju da se priključe i jave na telefon 066/5334959.


Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać održao je danas sastanak o "odbrani Kalemegdana", na kojem se sa građanima dogovorio da će fizički sprečiti gradnju gondole, a ako se ipak nešto izgradi, oni će to srušiti. On je pozvao građane da se organizuju i da se na Kalemegdanu napravi dvadesetčetvoročasovno dežurstvo.

"Sve što urade preko dana, mi odemo preko noći i uništimo", rekao je Bastać na sastanku, upozorivši građane da u takvim akcijama može doći do hapšenja.

Bastać je novinarima rekao da za gradnju gondole na Kalemegdanu grad nema nikakvu dozvolu, a da će radove zaustaviti jer su nelegalni i gradi se protivno volji građana.

On je istakao da je za seču stabala bila potrebna opštinska dozvola i da ju je potpisao čovek koji je ucenjen.

"Nakon što smo to saznali, održali smo sednicu veća na kojoj smo poništili odluku, a pokrenut je disciplinski postupak i taj čovek razrešen je funkcije", rekao je Bastać.

Građani su doneli odluku da preduzmu sledeće:

- Da se uvedu 24-časovna dežurstva u cilju odbrane drveća i obustave rada na projektu žičare koji izvode „Skijališta Srbije“ na lokalitetu Kalemegdana.

- Da se bez obzira na posledice, svi dosadašnji radovi, kao i eventualni budući radovi u cilju instaliranja žičare ruše i tako spreči trajno uništavanje kulturno-istorijskog dobra.

- Da svako u skladu sa svojim kapacitetima animira što veći broj građana da uzmu učešće u akciji i dežurstvima.


PROČITAJTE I:

POSLE KALEMEGDANA STIŽE NOVA VEST - BETONIRANJE GARDOŠA I HILTI BUŠILICE!

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA


Jedna grupa građana je na sastanku izvestila da je jutros pokušala da se sastane sa gradonačelnikom, a njegova sekretarica im je najpre rekla da je gradonačelnik na sastanku u zgradi, da bi im nakon deset minuta saopštila da je on ustvari van zgrade. Ista grupa građana će u toku dana ponovo pokušati da kontaktira gradonačelnika ili nekoga iz njegovog kabineta, kako bi mu najdirektnije predočila kako se ovaj skandalnozni i štetni projekat sprovodi bez elementarnog pravnog utemeljenja.Po završetku sastanka, građani, slobodni odbornici i predstavnici opštine Stari grad otišli su na Kalemegdan, demontirali vrata i zaštitnu ogradu oko nelegalnog objekta na kalemegdanskom platou i zaustavili dalju seču drveća pored okretnice tramvaja na Kalemegdanu.

Dežurstva građana su u toku, građani se mole da odreaguju na ovaj poziv. Jer, ponavljamo, Kalemegdan im ne damo!

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Svetlana
17.03.2019.

Tuzna i ponosna istovremeno!Ne odustajte nikad divni ljudi...svako poseceno stablo je prekinuta harmonija sa Majkom Zemljom...Beograd se bar vidi...svest se ubrzano siri..licna i kolektivna..postji kriticna masa za pozitivne promene ali krenite Srbijom malo i sigurna sam da vam se nece svideti ono sto vidite a niko ne haje za gomile sto cekaju preradu u neke ploce kraj autoputa blizu Velike Plane...prepoznacete po crnom dimu iz neke strane fabrike koji neprestano izlazi i zagadjuje...a masine gutaju nasa "pluca"...ko nas je ista pitao?