Fotografija
fotografija/12.12.2023.

Fotografija i veštačka inteligencija

fotografija
  • Aleksandrija Ajduković
Autor fotografije:

Razgovarala: Gordana Tadić

 

Mnogi tehnološki stručnjaci već upozoravaju da će u bliskoj budućnosti biti nemoguće razlikovati obrađene od pravih fotografija, kao i onih koje je stvorila veštačka inteligencija (VI). Programi za obradu fotografija i videa nezaobilazni su i u svetu umetnosti i dizajna.

Veštačka inteligencija trenutno ima mnogo primena u fotografiji. Neki od najčešćih načina korišćenja VI u fotografiji su: automatska obrada fotografija, prepoznavanje lica, automatsko označavanje fotografija, generisanje fotografija, prepoznavanje objekata, automatsko uklanjanje šuma, automatsko uklanjanje pozadine. automatsko prepoznavanje scena.

Kakav je trenutni uticaj veštačke inteligencije na fotografiju u eri njenog munjevitog razvoja, da li ona može zameniti čoveka u stvaralačkom činu i kolika je opasnost od manipulacije koju nosi upotreba veštačke inteligencije u vizuelnoj komunikaciji? 

O važnosti ovih pitanja bavimo se u serijalu pod nazivom "Transformacija kulture u eri veštačke inteligencije" i razgovaramo sa Aleksandrijom Ajduković, docentkinjom Fakulteta za medije i komunikacije, koja je doktorirala fotografiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njena fotografska, dokumentaristička praksa poslednjih godina sve više istupa ka kinematografiji.

U filmu su korišćeni delovi dokumentarnih filmova Aleksandrije Ajduković: Ibarska highway i Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave. Zahvaljujemo Muzeju savremene umetnosti u Beogradu na ustupljenom prostoru za snimanje.


Intervju je deo medijskog projekta magazina Kaleidoskop media "Transformacija kulture u eri veštačke inteligencije".
Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

ALEKSANDAR SEDLAR: ČOVEK JE VEĆI OD VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

TRANSFORMACIJA KULTURE U ERI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

NATAŠA DRAKULIĆ O AI: MOŽDA JE NEKADA SREĆA I U SAMOM NEZNANJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.