Fotografija
fotografija/12.01.2023.

Putovanje kroz „Veličanstvenu deceniju"

fotografija
  • Promo
  • Benito Roman
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Stručna vođenja kroz izložbu fotografija čuvenog foto-reportera Benita Romana „Veličanstvena decenija. Ustav u praksi." biće održana 14. i 28. januara, kao i 11. i 25. februara u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Kako su izgledale prve godine uspostavljanja demokratije u Španiji? Kako su se osvajale nove slobode, a šta se dešavalo sa pristalicama srušene diktature? Koliko su se brzo menjale društvene okolnosti, na koji način su disale ulice Madrida, kako je izgledao život na selu i šta se dešavalo unutar institucija?

Zemlja doseljenika
Tuga zbog primoranosti na odseljavanje. Robledo de Valdeoras. Orense, 1983. / Benito Roman 
 
Odgovore na ova pitanja svojim izvanrednim crno-belim fotografijama daje Benito Roman, španski foto-reporter koji između 1975. i 1985. godine svojim objektivom beleži društvenu realnost, suočenu sa velikim promenama u sistemu usled novih političkih okolnosti.
 
 
Uvažavanje i sloboda
Prvi protest „Dan ponosa" koji je u Madridu organizovao Front za oslobođenje homoseksualaca (Frente de Liberación Homosexual) iz Stare Kastilje. Između ostalog, traženo je ukidanje Zakona o društvenoj opasnosti i rehabilitaciji. Madrid, 27. jun 1978. / Benito Roman
 

Stručna vođenja kroz njegovu izložbu „Veličanstvena decenija. Ustav u praksi." biće organizovana 14. i 28. januara, 11. i 25. februara sa početkom u 12 časova u galeriji Instituta Servantes. Vođenja će biti održana na srpskom jeziku, a po potrebi sa prevodom na španski i engleski. Ulaz je besplatan.

Običan svet
Defile tokom izvođenja komične koride Córdoba Taurina. Tarifa (Kadis), 1979. / Benito Roman
 

Benito Roman (Madrid, 1950) počeo je da radi kao foto-reporter početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Nakon studija primenjenih umetnosti u Madridu ubrzo je počeo da sarađuje sa brojnim štampanim medijima kao što su: El País, El Mundo, Interviú, Época, Panorama, Triunfo, Opinión, Gaceta Ilustrada, La Calle, El Periódico de Madrid, Dinero... Ostvario je višegodišnje saradnje sa brojnim novinskim agencijama, kao i sa inostranim listovima među kojima je i Newsweek.

Benito Roman, autoportret

Izložba „Veličanstvena decenija. Ustav u praksi." biće otvorena do kraja februara 2023. godine.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

SAVREMENA UMETNOST: RADOZNALI, NAPRED!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Veličanstvena decenija. Ustav u praksi. 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.