Fotografija
fotografija/8.08.2020.

Pejzaži mesta obeleženih ljudskom traumom

fotografija
  • Sandra Vitaljić / Jasenovac
Autor fotografije:

Piše: Biljana VukmirovićAutorsko-kustoski razgovor uz izložbu "Neplodna tla" Sandre Vitaljić biće održan u utorak, 11. avgusta u 19.00 uživo u Galeriji Artget i preko platforme Zoom.

U Galeriji Artget KCB-a 6. avgusta 2020. je otvorena izložba od 19 fotografija Sandre Vitaljić iz ciklusa Neplodna tla, sada u vlasništvu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci,koji je fotografije za izložbu ustupio Kulturnom centru Beograd.

O ovom specifičnom ciklusu, kao i opusu autorke, koji pokreću brojna pitanja kako u polju fotografije tako i mnogo šira, biće reči u ovom razgovoru.

Izložba “Neplodna tla” obuhvata fotografije lokacija zločina različitih oružanih snaga na prostoru bivše Jugoslavije u novijoj istoriji - pejzaže obeležene traumom, istorijskim događajima i ljudskim iskustvom.

Medački džep


Sandra Vitaljić o svom ciklusu fotografija koje nagone na duboko promišljanje, pored ostalog, kaže:

„Pejzaži na fotografijama iz serije Neplodna tla obilježeni su traumom, povijesnim događajima i ljudskim iskustvom. Šume, polja ili rijeke, dio su narodnih bajki i mitova, no postali su dio političke retorike i davali legitimitet sustavima i ideologijama. Imena poput Jasenovca i Blajburga nadišla su svoju topografsku referentnost, te sa svakim spominjanjem uključivala različite moguće interpretacije i kontekstualizacije. Zanimala su me mjesta koja je politička retorika obilato koristila u svojim huškačkim govorima tijekom 90-ih, mjesta institucionaliziranog sjećanja, kao i ona koja nikada neće biti obilježena nekom spomen pločom.“

Razgovor se, osim uživo može pratiti i na platformi ZOOM.

U razgovoru učestvuju: Sandra Vitaljić i Aleksandar Kostić, i gosti Ivana Tomanović, Jelena Matić i Ivan Manojlović. 

Više o izložbi i autorki pročitajte ovde. Izložba je otvorena do 27. 8. 2020.


PROČITAJTE I:

FOTOGRAFIJE KAO NEMI SVEDOCI PATNJE NA GOLOM OTOKU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box