Fotografija
fotografija/8.08.2020.

Pejzaži mesta obeleženih ljudskom traumom

fotografija
  • Sandra Vitaljić / Jasenovac
Autor fotografije:

Piše: Biljana VukmirovićAutorsko-kustoski razgovor uz izložbu "Neplodna tla" Sandre Vitaljić biće održan u utorak, 11. avgusta u 19.00 uživo u Galeriji Artget i preko platforme Zoom.

U Galeriji Artget KCB-a 6. avgusta 2020. je otvorena izložba od 19 fotografija Sandre Vitaljić iz ciklusa Neplodna tla, sada u vlasništvu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci,koji je fotografije za izložbu ustupio Kulturnom centru Beograd.

O ovom specifičnom ciklusu, kao i opusu autorke, koji pokreću brojna pitanja kako u polju fotografije tako i mnogo šira, biće reči u ovom razgovoru.

Izložba “Neplodna tla” obuhvata fotografije lokacija zločina različitih oružanih snaga na prostoru bivše Jugoslavije u novijoj istoriji - pejzaže obeležene traumom, istorijskim događajima i ljudskim iskustvom.

Medački džep


Sandra Vitaljić o svom ciklusu fotografija koje nagone na duboko promišljanje, pored ostalog, kaže:

„Pejzaži na fotografijama iz serije Neplodna tla obilježeni su traumom, povijesnim događajima i ljudskim iskustvom. Šume, polja ili rijeke, dio su narodnih bajki i mitova, no postali su dio političke retorike i davali legitimitet sustavima i ideologijama. Imena poput Jasenovca i Blajburga nadišla su svoju topografsku referentnost, te sa svakim spominjanjem uključivala različite moguće interpretacije i kontekstualizacije. Zanimala su me mjesta koja je politička retorika obilato koristila u svojim huškačkim govorima tijekom 90-ih, mjesta institucionaliziranog sjećanja, kao i ona koja nikada neće biti obilježena nekom spomen pločom.“

Razgovor se, osim uživo može pratiti i na platformi ZOOM.

U razgovoru učestvuju: Sandra Vitaljić i Aleksandar Kostić, i gosti Ivana Tomanović, Jelena Matić i Ivan Manojlović. 

Više o izložbi i autorki pročitajte ovde. Izložba je otvorena do 27. 8. 2020.


PROČITAJTE I:

FOTOGRAFIJE KAO NEMI SVEDOCI PATNJE NA GOLOM OTOKU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.