Fotografija
fotografija/11.12.2023.

Izložba srpskih fotografa u Pitsburgu

fotografija
  • Promo
  • Aleksandrija Ajduković
  • Ivan Arsenijević
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Fotografije: Privatne arhive umetnika

 

Izložba srpskih fotografa pod nazivom „Vetar se u noći podigao i odneo nam planove” (The Wind Got Up in the Night and Took Our Plans Away) otvorena je u Pitsburgu u Galeriji 937.

Kustosi ove izložbe Miroslav Karić i Slađana Petrović Varagić okupili su deset umetnika i tri umetnička kolektiva različitih generacija koji konceptualno pristupaju fotografiji i koriste je kao sredstvo istraživanja kompleksnih društvenih i političkih fenomena i kulturnih tranzicija u Srbiji.

Kamerades, Dirty Season, 2016.

U Pitsburgu izlažu umetnici Aleksandrija Ajduković, Milan Aleksić, Ivan Arsenijević, Boris Burić, Goranka Matić, Vesna Pavlović, Ivan Petrović, Katarina Radović, Mihailo Vasiljević i Srđan Veljović, a umetnički kolektivi „Belgrade Raw”, „Jednostavno rečeno” i „Kamerades”.

Aleksandrija Ajduković, Bića iz budućnosti, 2023.

Organizator je Rejčel Klipa. Paralelno sa izložbom održana je i diskusija „Savremena srpska fotografija”, koju je organizatorka izložbe Rejčel Klipa vodila sa kustosima izložbe i umetnicom Vesnom Pavlović.

Ivan Arsenijević, Untitled #3, iz “Ljudi iz baraka”, 1999.

Radovi predstavljeni na ovoj izložbi donose prikaze savremenog urbanog i ruralnog života, kao i istorijskih događaja koji su se odvijali u Jugoslaviji i nakon njenog raspada, posebno od osamdesetih godina prošlog veka do danas, pokazujući na koji način je fotografija odražavala promene u političkim i ideološkim sistemima i njihov uticaj na kulturne vrednosti.

Ivan Petrović, So i svetlo, 2014-2023.

Izložba će trajati do 17. marta 2024. godine, a prati je mesečni filmski program u bioskopu „Harris Theatre”, koji donosi ostvarenja dokumentarista iz Srbije. Umetnička instalacija kolektiva „Belgrade Raw” predstavljena je u ulici zvanoj Tito Way u centru Pitsburga.


PROČITAJTE I:

KAMERADES: FOTOGRAFIJE KAO NEMI SVEDOCI STVARNOSTI

HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

DUH BEOGRAĐANA KROZ KAMERU SVENA MARKVARTA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Mihailo Vasiljević, Familiar Objects, 2012-2021.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.