Fotografija
fotografija/11.09.2020.

Susret sa umetnikom: Srđan Veljović

fotografija
  • Lidija Antonović
  • Lidija Antonović
  • Lidija Antonović
  • Lidija Antonović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Srđan Veljović

Neformalno autorsko vođenje aktuelne izložbe "Higijena, pročišćavanje" fotografa Srđana Veljovića koja je otvorena ovog ponedeljka biće održano u petak, 11.9. od 17.30h u Gradskoj galeriji KC Grad. Istog dana od 18.30h biće upriličena i prezentacija Veljovićeve fotografske radionice.

Fotografije koje čine izložbu nastale su na prostoru beogradske Savamale koja se tokom ovih nekoliko godina drastično menjala u arhitektonskom, društvenom i kulturnom smislu.

Higijena, pročišćavanje derivat je višegodišnje fotografske arhive koja se odnosi na beogradski kvart Savamala, tačnije na potez od mosta Gazela do Savskog pristaništa, koji je poslednjih godina aktuelan zbog megalomanskog projekta "Beograd na vodi".

Notirajući pojedina mesta i događaje i uspostavljajući relacije, Higijena, pročišćavanje formira naraciju kroz pogled konstitutivne tačke mesta, ne pretendujući na sveobuhvatnost.

Radovi se bave raznolikim društvenim, kulturalnim praksama, pojedinačnim događajima, kao i izgledom mesta i promenama koje se događaju od 2015. Investiranjem u novo i brisanjem do tad postojećeg, nestaju i naslage navika, male niše zadovoljenja efemernih ljudskih potreba i odatle proizašlih relacija. Sav društveni saobraćaj se kanališe u artificijelni tok u potpunosti podređen komodifikaciji, kapitalu. Skup slika Higijena, pročišćavanje može biti posmatran i kao katalog džentrifikovanog, počišćenog, pročišćenog, poravnatog, ispražnjenog od sadržaja, a tako i od odnosa i relacija.


O ovoj i drugim temama u vezi sa projektom Higijena, pročišćavanje i procesima rada u svetu fotografije, publika će moći da sazna u neformalnom razgovoru sa umetnikom kao idealnoj prilici da još jednom posete izložbu, upoznaju se sa Srđanom lično i razgovaraju o moći fotografije u umetnosti i društvu, ali i da ga pitaju sve što bi želeli.
Srđan Veljović (1968) je fotograf i konceptualni dokumentarista. Završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu. U svojim radovima bavi se problemom identiteta i njegovog uspostavljanja kao polja konstituisanog izvana istražujući mesta prestupa granice koja ga definiše.
Do sada je realizovao projekte: Arhitektura i fašizam / Lep život kao eksces / Nebo / Granice roda / Ekonomija moći heteroseksualne veze / Кoliko visoko je bezbedno / Nož žica / Umeće tranzicije / Transponovanje – Džoni Racković / Mnoštva / Tehno – pozicije potkulture / Moguća mesta solidarnosti / Muzeji i još po neko mesto sećanja / Jarboli / Industrija / Fotografije, portreti / Bioskopi u kulturi sećanja / 20-25-29 / Das Unheimliche koncept kao praktična alatka / Devedesete / Migracije destinacije / Кultivacija, komodifikacija / Osamdesete / Zid, 30 godina / Višestrukost, samosvojnost. Izlagao je više puta grupno i samostalno u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj , Bosni, Sloveniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Albaniji, Austriji, Nemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama. Član je ULUS-a.

Izložba će biti otvorena do 20. septembra i može se pogledati svakodnevno od 16 do 21h u Gradskoj galeriji.

PROČITAJTE I:

FOTOGRAFIJE KAO NEMI SVEDOCI PATNJE NA GOLOM OTOKU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.