Fotografija
fotografija/25.04.2024.

Magi kao sećanje na harizmatični Beograd

fotografija
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
Autor fotografije:

Tekst i foto: Lela Milivojević 

 

Povodom 60 godina od osnivanja Doma omladine Beograda, otvorena je izložba posvećena Margiti Magi Stefanović „Magi – Kad krenem ka”, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, kao prvi u nizu događaja kojim se obeležava jubilej ove kultne institucije.

Izložba čiji dizajn potpisuje Dobrila Stevanić, postavljena je na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”, a obuhvata 113 fotografija naših izuzetnih fotografa: Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva. Mnoge od njih su prvi put ekskluzivno pred očima javnosti, dajući nam novi uvid u život i karijeru Margite Magi Stefanović, od perioda pre njenog ulaska u grupu Katarina II, do poslednjeg albuma slavne Ekatarine Velike – „Neko nas posmatra” iz 1993.

Ovog proleća obeležava se i 40 godina otkad se pojavio album „Katarina II“ (ZKP RTLJ, 1984), izvanredno debitantsko ostvarenje istoimene grupe, na kojem se Margita Magi Stefanović prvi put predstavila širokoj javnosti kao izvanredan muzičar i jedini put ikada bila vokal u pesmi „Kad krenem ka“.

Izložba je povod za razgovor sa njenim autorima, Zoricom Kojić i Draganom Ambrozićem, koji već četvrtu godinu zaredom podsećaju na važne trenutke u istoriji rok muzike na ovim prostorima.

Zorica Kojić i Dragan Ambrozić na otvaranju izložbe

Autori ste, sada se već može reći tradicionalnih izložbi ispred Cvijete” posvećenih rokenrolu i ljudima koji su obeležili ne samo muzički život već i vreme u kojem su živeli. Ovog puta, za jubilej Doma omladine Beograda, izabrali ste jednu od važnih ličnosti rokenrola – Margitu Magi Stefanović?

Zorica: Margita je simbol jednog talentovanog, modernog, lepog i harizmatičnog Beograda, Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Smatrali smo da Dom omladine – za svoju 60. godišnjicu – kao i ovaj grad, njegovi stanovnici i svi dragi gosti, zaslužuju da vide kako je Beograd 1980-ih umeo da odneguje jednu izuzetnu osobu, snažnu i obrazovanu ličnost poput naše Margite. Školovana pijanistkinja sa blistavom perspektivom, diplomirani arhitekta i članica jedne od najčuvenijih grupa na prostoru bivše SFRJ, kakva je bila Ekatarina Velika – zaista zaslužuje ovakvu posvetu. Ne zaboravimo da je Magi svoju muzičku karijeru započela u sastavu Katarina II, čiji jedini album istog naziva, ovog proleća „puni” celih četrdeset godina. Mnogo važnih datuma i razloga za slavljenje.

Dragan: I pored svega rečenog o Magi, zapravo nikad nije dovoljno toga izgovoreno o Margiti kao važnoj umetnici svog doba. To svi nekako podrazumevaju, ali niko da kaže kako je njen rad bio revolucionaran na našoj muzičkoj sceni – to sviranje klavijatura i aranžmani koje je donela sa sobom, promenili su izgled rok kompozicije na našem jeziku i postavili novi, vanvremenski standard. Zato su pesme Katarine II / EKV i danas ne samo slušljive, nego zaista popularne kod mladih, što je poseban fenomen. Hteli smo da pokažemo kako je Magi i dalje aktuelna i vitalna kao istorijska pojava.

Šta nam donosi ova izložba? Pretpostavljam da će biti interesantna i ljudima koji su odrastali uz muziku EKV, ali i mladima da osete taj duh vremena...

Zorica: Sve prethodne izložbe, pa i ova, pokazale su Draganu i meni – a iskreno verujem i svim njihovim posetiocima – koliko je naša muzička scena oduvek išla u korak sa Evropom i svetom. Zapažamo, recimo, da je Margita, kao i svi naši drugi heroji iz 1980-ih i 1990-ih, izgledala savremeno, živo, ona prosto „iskače” napolje sa fotografija na kojima je prikazana, deluje kao neko koga smo upravo sreli na ulici. Pritom, taj beogradski šik, koji bi apsolutno pristajao bilo kojoj londonskoj, pariskoj ili njujorškoj ulici onog i svakog doba, čini ovu mladu odvažnu ženu i dan-danas prisutnom među nama svojim nezaboravnim likom. Njeno delo je takođe neprikosnoveno i nakon ovoliko godina. Treba slušati album „Katarina II” i sva docnija EKV ostvarenja, da bi se razumela njena eruptivna erudicija, umeće i autorske ideje.

Dragan: Priča o Magi je večna priča o osobi koja traži sebe. Kroz izložbu ulazimo u svet mlade, kreativne žene koja traži svoj put, od njenih dana pre nego što je počela muzičku karijeru, preko zvezdanih trenutaka, pa do poslednje ploče. Predstavljamo je kao osobu koja je feminini simbol jedne generacije, primer da se može živeti drugačije i mimo nametnutih spoljnih i unutrašnjih pravila.

Kakva je situacija danas u smislu nasleđa... čini mi se da se nismo mnogo odmakli za sve ove godine i da su poruke ovih umetnika i danas aktuelne...

Zorica: Mislim da smo ipak odmakli, i to veoma mnogo. Mladi ljudi danas istražuju to nasleđe na svoj sopstveni, oštrouman i originalan način, reagujući na vlastitu stvarnost u ovom našem prostoru, sa nervima upravljenim kako ka svetu, tako i prema unutra, ka svom ličnom kosmosu. Treba slušati njihova razmišljanja i uvažavati njihove stavove, kao što je to trebalo i u Margitino vreme. U svako vreme uostalom. Jer, umetnici su čudesan mikrofon zbilje.

Dragan: Ova izložba je upravo deo naših stalnih napora da se afirmiše ono najvrednije u nasleđu našeg rokenrola, što se može smatrati nacionalnom kulturnom baštinom. Krajnje je vreme da našu rok kulturu posmatramo kao deo opšte kulture ovih prostora.

Da se osvrnemo na jubilej DOB-a koji je kultno mesto za muzički život Beograda... Koju  ulogu ima danas nakon 60 godina postojanja?

Dragan: Ova ekskluzivna izložba je samo prvi u nizu događaja kojima ćemo obeležiti 60 godina od osnivanja Doma omladine Beograda. Budući da smo kao institucija u tom periodu značajno doprineli razvoju beogradske, srpske i jugoslovenske rok kulture, imamo i odgovornost da tu zaostavštinu sad prevrednujemo i predstavimo široj javnosti, i posebno mladim generacijama. EKV su svirali čitave serijale koncerata u DOB, snimali spotove, a plato ispred naše zgrade sada se zove Plato Milana Mladenovića. Dovoljno razloga da počnemo od teme ovog benda.

Dom omladine Beograda svakako treba da bude ponosan na svoju dosadašnju misiju širenja kulturnih vidika u našoj sredini, i sa ovako jedinstvenom istorijom, jednostavno je obavezan da je nastavi u budućnosti.

Fotografije prikazuju jedinstvenu Margitu Magi Stefanović (1959-2002), počev od 1981, najpre kao lepu i darovitu studentkinju arhitekture, klasično obrazovanu pijanistkinju i devojku Srđana Vejvode, preko njenih rok početaka u sastavu Katarina II i konačno na vrhuncu njenog zvezdanog statusa, dosegnutog na jugoslovenskoj muzičkoj sceni sa popularnom grupom Ekatarina Velika.

Osim hronološkog praćenja jedne velike karijere, ove fotografije razotkrivaju svu stvaralačku superiornost, ali i tragičnu sudbinu nezaboravne herojske ličnosti druge generacije „novog talasa“ u Beogradu.

Grupa Ekatarina Velika objavila sedam studijskih albuma, kao i jedan uživo, snimila mnogobrojne izazovne video spotove i odsvirala mnoštvo koncerata, od kojih je upravo nezaboravan onaj niz rasprodatih uzastopnih nastupa 1989. u Domu omladine Beograda.

Tokom čitave jedne briljantne decenije, u periodu od 1984. do 1994. godine, ova grupa kreativnih muzičara bila je simbol visokog artističkog i moralnog integriteta, što je bez ikakve sumnje imalo snažan uticaj na mnogobrojne druge bendove, evo sve do savremenog doba. Magi je u svemu tome odigrala izuzetno važnu ulogu.


PROČITAJTE I:

EKSKLUZIVNO: STIVEN ŠAPIRO O DEJVIDU BOUVIJU - FOTOGRAF SA VRHA SVETA

MILAN MLADENOVIĆ - KAO DA JE BILO NEKAD

MEKASLIN, INTERVJU - BOUVI JE DAO DUBLJU DIMENZIJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.