Fotografija
fotografija/22.10.2021.

DKC: Snimatelji u srpskom igranom filmu

fotografija
  • Maja Medić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Maja Medić

 

Izložba “Snimatelji u srpskom igranom filmu”, autorke Maje Medić otvorena je 22. oktobra u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC).

Projekat je nastao povodom izlaska istoimene monografije Maje Medić, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika (2021), i predstavlja presek istorije srpskog filma kroz rad snimatelja u domaćem filmu, kako je koncipirana i sama izložba. 

Foto: Maja Medić

Monografija se sastoji od 30 razgovora sa snimateljima koji su stvarali, ali i dalje rade, u rasponu od početka prošlog veka do danas. Knjiga je bogato ilustrovana kadrovima iz filmova i fotografijama sa snimanja, sadrži i popis - filmografiju svih snimatelja dugometražnih igranih ostvarenja, koja će se takođe naći na izložbi.

Autorka Maja Medić je sabrala razgovore koji otkrivaju izuzetan raspon posvećenosti i kreativnosti koja je primerena tvorcima pokretnih slika, pri čemu je ova knjiga, uz tekst i fotografije, istovremeno i veoma važan dokument za srpsku kinematografiju.

Foto: Maja Medić

Snimatelji, odnosno direktori fotografije predstavljaju članove najužeg autorskog tima koji stvara igrani film. Oni su najbliži saradnici reditelja, zaslužni za vizuelno ostvarenje zamisli reditelja ideja, tako da je neophodno da publika malo bolje upozna te ljude i sve šta njihova profesija podrazumeva.

O samoj knjizi, reditelj i profesor Goran Marković je zapisao u recenziji: “Maja je, po mome mišljenju, napravila pionirski korak u rasvetljavanju umetnosti tvorca filmske slike”.

Aleksandar Petković Petko na snimanju filma Povratak (1966) Živojina Žike Pavlovića / Foto: KCB

Njegov mlađi kolega, režiser Srdan Golubović i profesor na FDU, napisao je kako je ovaj pogled na kinematografiju, kulturu i zemlju, kroz prizmu filmskih snimatelja i direktora fotografije, jedinstvena i vizuelno uzbudljiva hronika filmske umetnosti - istorija srpskog i jugoslovenskog filma posmatrana nekim drugim očima.

Izložbu organizuje Kulturni centar Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i uz podršku Filmskog centra Srbije, a kustoskinja je Vesna Danilović.

Nova postavka će trajati do januara 2022. godine. Svečano otvaranje je zbog epidemiološke situacije izostalo, a posetioci izložbu mogu da pogledaju već od danas, u radno vreme galerije od 16 do 21 sat.


PROČITAJTE I: 

DRUMSKI TRKAČ: ENTONI BORDEJN OTVARA SLOBODNU ZONU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.