Fotografija
fotografija/19.11.2020.

Makedonska džez fotografija u Beogradu

fotografija
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Tatjana RantašaIzložba „Džeztetika“ Tatjane Rantaše, fotografa iz Makedonije biće otvorena 24. novembra u glavnom holu Doma omladine Beograda. Zbog epidemiološke situacije zvaničnog otvaranja neće biti, a izložbu će posetioci moći da pogledaju do 6. decembra, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Izložbu čini izbor fotografija različitih generacija makedonskih džez muzičara sa kojima je Rantaša radila poslednjih 15 godina. Posetioci će imati priliku da vide fotografije muzičara poput Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova, Martina Đakonovskog, Emina Džijana, Goceta Stevkovskog, Tonija Kitanovskog, Sethstat-a, Saše Popovskog, Bodana Arsovskog, Kokana Dimuševskog i drugih.

Vlatko Stefanovski

Džeztetika je prva samostalna izložba fotografija Rantaše u Srbiji, a u organizaciji udruženja Nomad-Art Skoplje uz saradnji sa Domom omladine Beograda.

Simon Kiselichki

Tatjana Rantaša je jedna od prvih fotografa koji su pre 20 godina počeli posvećeno i profesionalno da dokumentuju kulturna dešavanja u Skoplju. Arhitektura fotografija i tanke srebrne niti na filigranu, su neraskidiv deo njene estetike, spojeni u ispunjenoj duši umetnika.

Tatjana Rantaša

Na svojim fotografijama ona spaja talase rasplinjavanja i spajanja, sjaj i senku, radost i slavlje života u Skoplju. Muzika, ples, pozorište, sve je to spojeno u njenoj fotografiji. Rantaša je nemiran duh sa neugasitom željom da bude svuda, uvek da sve vidi i da ništa ne propusti, kako bi sve to bilo zabeleženo.

Marija Dimitrijević

Sa stvaranjem nezavisnog internet portala za kulturu www.plagij.at u kojem je jedan od osnivača i glavni fotograf, njen angažman dobija ozbiljniju notu i proširuje se na profesionalnu saradnju sa više dnevnih listova i magazina, ali i organizatora koncerata u Makedoniji, poput Avalon i Litium Records, Password Production.

Ivan Bejkov

Njena biografija uključuje i saradnju sa Univerzalnom salom, festivalom Desonanz, MOT, Cinedays, kao i Skopskim Džez Festivalom i Offest-om, čiji je oficijalni fotograf.

Gordan Spasovski

„Postavljanje Tatjanine izložbe je za nas mogućnost da Beogradu prezentujemo makedonsku džez kulturu i muzičare, poznate i nepoznate široj javnosti. Dom omladine je institucija u kojoj su se dešavali istorijski kulturni događaji. Ova institucija je i organizator Beogradskog džez festivala koji uskoro treba da se organizuje pod ovim otežanim uslovima i drago mi je što imamo mogućnost da se izložba organizuje u središtu ovog džez hrama i kulture u srpskoj prestonici,“ kaže organizator Nenad Georgievski iz udruženja Nomad-Art.

Nenad Georgievski

Inače Džeztetika je bila postavljena prvi put 2018. godine u sklopu filmskog festivala Skopje Cinema City kada je džez muzika bila tema festivala (uz pratnju kvinteta Goce Stevkovskog i džez filmova). Izložba u Beogradu je dopunjena fotografijama sa nastupa makedonskih muzičara na nedavno završenom Džez festivalu u Skoplju, Skopskom džez festivalu i Today It’s All About Jazz.


PROČITAJTE I:

STIVEN ŠAPIRO: FOTOGRAF SA VRHA SVETA

STIV AVERIL: UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.