Fotografija
fotografija/28.02.2021.

Goranki Matić nagrada "Tanja Petrović"

fotografija
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Dimitrije Nedeljković
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

 

Nagrada Fondacije "Tanja Petrović" za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima uručena je istoričarki umetnosti i fotografu Goranki Matić na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Goranka Matić / Foto: Lela Milivojević

Goranka Matić istakla je da je počastvovana zato što je ušla u kolekciju dobitnika nagrade Tanja Petrović što je vrlo značajno gledajući prethodne dobitnike.

Goranka Matić počela je profesionalnu karijeru osamdesetih godina u časopisu Džuboks, nastavlja u Startu, Poletu, Svijetu. Bila je u prvoj postavi nedeljnika Vreme, gde je kao urednica fotografije provela sedamnaest godina. Posle Vremena je, sa Tanjom Petrović radila u Politici, potom i na Radio-televiziji Srbije.

Goranka Matić / Foto: Dimitrije Nedeljković

Ime Goranke Matić poznato je širom regiona. Dovoljno je reći Goranka - i nepogrešivo znamo da je to žena u čijim fotografijama uživamo još od osamdesetih. Njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije, pre svega tokom Novog talasa, a neke od njih su obeležile omote ploča najznačajnijih domaćih muzičara: Idola, U škripcu, Bajage i instruktora, Đorđa Balaševića…

Idoli / Foto: Goranka Matić

Da nema Goranke, mislili bismo da smo delove svojih života samo odsanjali. A onda, kada gledamo njene fotografije, kao da je juče bilo: idoli novog talasa osamdesetih, svirke u Studentskom kulturnom centru, žurke, umetnici kojima se i danas divimo.

I kako je vreme prolazilo: protesti, odlasci poznatih i nepoznatih ljudi iz Srbije, povratak vojnika sa ratišta, izbeglice, političari, pomračenje sunca, opet neki drugi protesti, radost, tuga. Sve to zajedno iz Gorankinog oka, kroz objektiv, njena je lična priča, intimna a istovremeno I naša, zajednička.

Deveti mart / Foto: Goranka Matić

Sama je priznala da je učila da stavlja film u aparat dok je snimala beogradske pekare, piljarnice, robne kuće, mesare, u kojima su posle Titove smrti u izlozima stajale njegove fotografije. “Dani bola i ponosa”, kako se zove ciklus tih fotografija, odmah je pokazao da se pojavila umetnica koja ima ne samo oko već i stav. Kasnije će, u novinarstvu, taj stav biti sastavni deo tekstova njenih kolega.

Objavila je i nekoliko knjiga, povremeno nas obraduje izložbom, a od 24. marta u Muzeju savremene umetnosti moći ćemo da vidimo rerospektivu njenog opusa.

Crni flor / Foto: Goranka Matić

Goranka Matić je autorka kultnih fotografija o turbulentnim društveno političkim zbivanjima na beogradskim ulicama tokom devedesetih godina prošlog veka. Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Za izložbu „Tiho teče Sutjeska“, dobila je Politikinu nagradu 2004. godine. Muzej savremene umetnosti u Beogradu priprema retrospektivnu izložbu njenih radova, koja će biti otvorena 24. marta, ove godine.

Sa dodele nagrade "Tanja Petrović" 2021. / Foto: Lela Milivojević

Dosadašnji laureati nagrade Fondacije Tanja Petrović su: novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije „Trezor“ Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica, novinar, kritičar i kolumnista Teofil Pančić i Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.

Fondacija Tanja Petrović osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Tanja Petrović / Foto: Nebojša Babić


PROČITAJTE I:

KULTNA FILMSKA OSTVARENJA NA FESTU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.