Fotografija
fotografija/2.07.2020.

Izložba: Tanjug javlja, rat je završen

fotografija
  • Nepoznati autor
  • Muzej Jugoslavije
  • Nepoznati autor
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaU okviru programa kojim obeležava 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, u Muzeju Jugoslavije se 5. jula otvara izložba "TANJUG javlja, rat je završen" u objektu Muzej 25. maj. Na dokumentarnim fotografijama velike istorijske vrednosti, koje će prvi put biti predstavljene javnosti, publika će moći da vidi kako je izgledala Jugoslavija neposredno pre i posle oslobođenja. 

Izložba TANJUG javlja, rat je završen prvi je korak kojim Muzej Jugoslavije otvara za javnost najstariji sačuvan deo foto-arhive Telegrafske agencijeNove Jugoslavije, koji je 1947. prenet u Kabinet maršala Tita, da bi kasnije postao deo kolekcije Muzeja.

Foto: Petar Obradović

Pomenute fotografije koje su snimili TANJUG-ovi foto-reporteri Petar Obradović, Branko Savić i Isak Koen, tek nedavno su registrovane kao celina u okviru obimne foto-građe Muzeja Jugoslavije, a rad na pripremi izložbe prati i rad na dokumentaciji, kojom će čitava zbirka biti zaštićena kao kulturno dobro.

Foto: Petar Obradović

Autori izložbe Radovan Cukić i Milica Tomić navode da su objektivom foto-reportera Tanjuga zabeleženi najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u ovom periodu. U više foto-reportaža mogu se videti aktivnosti, poput rada na obnovi saobraćaja, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u selima, a mogu se pratiti i kulturna dešavanja, kao i obnova sportskog i fiskulturnog života.

Foto: Nepoznati autor

"Posetioci izložbe će, kroz selekciju snimaka nastalih 1945, moći da vide dramatične scene završnih borbi za oslobođenje zemlje, najvažnije momente dovršavanja političke revolucije, opsežnih zahvata na obnovi zemlje i normalizaciji života, sveprisutnih ožiljaka i posledica rata, ali i početka institucionalizovanog rada na stvaranju novog, socijalističkog čoveka", navode u Muzeju istorije.

Foto: Petar Obradović

Pored autora izložbe, Radovana Cukića i Milice Tomić, njenoj realizaciji doprinela je i saradnica na obradi fotografije, Jovana Stojadinović. Arhitekturu postavke radila je Milica Lopičić, dok je za dizajn bio zadužen Mane Radmanović.

Foto: Petar Obradović

Obeležavanje 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, čiji je programski deo i izložba TANJUG javlja, rat je završen, biće oživljeno tokom godine i u okviru aktuelne izložbe Muzejska laboratorija u zgradi Starog muzeja, koja jugoslovensko nasleđe razmatra kroz prizmu višestrukih interpretacija. Za ovu priliku, intervencijom kustosa Muzeja, biće markirani eksponati relevantni u kontekstu kraja Drugog svetskog rata.

Foto: Petar Obradović

Pored izložbenog, biće realizovan govorno-edukativni program, tematska vođenja, kao i privatni narativi u vidu audio i video-zapisa.

Izložba TANJUG javlja, rat je završen biće otvorena do 30. septembra 2020. godine i realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 


PROČITAJTE I:

NEMI SVEDOCI PATNJE NA GOLOM OTOKU 


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.