Fotografija
fotografija/14.04.2024.

Izložba „Magi – Kad krenem ka“ (FOTO)

fotografija
  • Srđan Vejvoda
  • Goranka Matić
  • Goranka Matić
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević / Cover foto: Srđan Vejvoda

 

Povodom 60 godina od osnivanja, Dom omladine Beograda organizuje izložbu posvećenu Margiti Magi Stefanović „Magi – Kad krenem ka”, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, koja će biti otvorena u četvrtak 25. aprila u 18 časova na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”.

Foto: Srđan Vejvoda

Na izložbi čiji dizajn potpisuje Dobrila Stevanić, biće predstavljeno 113 fotografija naših izuzetnih fotografa: Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva. Mnoge od njih će prvi put biti ekskluzivno pred očima  javnosti, dajući nam novi uvid u život i karijeru Margite Magi Stefanović, od perioda pre njenog ulaska u grupu Katarina II, do poslednjeg albuma slavne Ekatarine Velike – „Neko nas posmatra” iz 1993.

Foto: Srđan Vejvoda

Fotografije prikazuju jedinstvenu Margitu Magi Stefanović, počev od 1981, najpre kao lepu i darovitu studentkinju arhitekture, klasično obrazovanu pijanistkinju i devojku Srđana Vejvode, preko njenih rok početaka u sastavu Katarina II i konačno na vrhuncu njenog zvezdanog statusa, dosegnutog na jugoslovenskoj muzičkoj sceni sa popularnom grupom Ekatarina Velika.

Osim hronološkog praćenja jedne velike karijere, ove fotografije razotkrivaju svu stvaralačku superiornost, ali i tragičnu sudbinu nezaboravne heroine druge generacije „novog talasa“ u Beogradu.

Margita Stefanović – Katarina II u SKC-u, 29. decembar 1982, foto Goranka Matić

Život i muzička karijera Margite Magi Stefanović (1959-2002) postaju sve značajniji sa protokom vremena. Kao prva žena koja je zauzela stalno, dugogodišnje mesto u postavi nekog sastava, inače u ovom slučaju veoma uticajnog na dalje tokove naše rok muzike, Magi je postala simbol potpuno drugačije uloge dama u rokenrolu u odnosu na onu dotadašnju, otvarajući nove mogućnosti za sve devojke koje su njime želele   da se ozbiljno bave.

Ekatarina Velika – Milan Mladenović, Bojan Pečar, Margita Magi Stefanović i Srđan Žika Todorović, mart 1989, foto Goranka Matić

Kao talentovana klavijaturistkinja, značajno je učestvovala u kreiranju jedinstvenih pesama EKV, danas možda i popularnijih nego u ono doba, zbog svoje visoke umetničke vrednosti, čak i kod najmlađe publike. Rad Margite Stefanović u međuvremenu je prihvaćen kao deo najvrednije kulturne zaostavštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Margita Magi Stefanović, mart 1989, foto Goranka Matić

Ovog proleća obeležava se i 40 godina otkad se pojavio album „Katarina II“ (ZKP RTLJ, 1984), izvanredno debitantsko ostvarenje istoimene grupe, na kojem se Margita Magi Stefanović prvi put predstavila širokoj javnosti kao izvanredan muzičar i jedini put ikada bila vokal u pesmi „Kad krenem ka“.

Ekatarina Velika 1993. – Neko nas posmatra, foto Aleksandar Kujučev

Grupa Ekatarina Velika objavila je sedam studijskih albuma, kao i jedan uživo, snimila mnogobrojne izazovne video spotove i odsvirala mnoštvo koncerata, od kojih je upravo nezaboravan onaj niz rasprodatih uzastopnih nastupa 1989. u Domu omladine Beograda.

Tokom čitave jedne briljantne decenije, u periodu od 1984. do 1994. godine, ova grupa kreativnih muzičara bila je simbol visokog artističkog i moralnog integriteta, što je bez ikakve sumnje imao snažan uticaj na mnogobrojne druge bendove, evo sve do savremenog doba. Magi je u svemu tome odigrala izuzetno važnu ulogu.


PROČITAJTE I:

EKSKLUZIVNO: STIVEN ŠAPIRO O DEJVIDU BOUVIJU - FOTOGRAF SA VRHA SVETA

MILAN MLADENOVIĆ - KAO DA JE BILO NEKAD

MEKASLIN, INTERVJU - BOUVI JE DAO DUBLJU DIMENZIJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.