Fotografija
fotografija/1.12.2022.

"Sonja Savić – devojka iz grada" u Rijeci

fotografija
  • Umetnička galerija Nadežda Petrović
  • Umetnička galerija Nadežda Petrović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Galerija Nadežda Petrović

 

Obeležavanju Dana srpske kulture u Rijeci, u organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Rijeke i Primorsko goranske županije, pridružilo se i Društvo hrvatsko-srpskog prijateljstva  sa  izložbom Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“  iz Čačka pod nazivom „Sonja Savić – devojka iz grada“.

Izložba o Sonji Savić (1961-2008) otvorena  je 11. novembra u atrijumu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Postavka se sastoji od panoa sa fotografijama i pričama o čuvenoj glumici i ulogama koje je tumačila kao  i  od autorskih ostvarenja iz domena video arta i eksperimentalnih filmova.

Izložbu je otvorio predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine  Primorsko goranske županije Zoran Stanković govoreći o glumičinom radu, posvećenosti i važnosti za kinematografiju. Svečanom otvaranju pored ostalih prisustvovali su i predsednik Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva Nikola Ivaniš, kao i konzuli Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović i Nenad Maričić.

Izložba će javnosti biti dostupna  do 21. novembra.

Podsećamo, 2019. godine, povodom 35. godišnjice od dobijanja „Zlatne arene“ za ulogu u filmu Šećerna vodica u Puli je bila pripređena izložba u čast Sonje Savić. pod istom nazivom, od artefakata iz legata Sonje Savić, koji je u vlasništvu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka.

Sonja Savić ostala je poznata i priznata po svojoj briljantnoj filmskoj karijeri, a za to je bila često nagrađivana na najprestižnijim filmskim manifestacijam. Beskompromisna, svoja i buntovna uspevala je da kreira uloge na poseban način, dajući im uvek prepoznatljiv lični pečat. I danas, punih 14 godina od njene smrti, prema mišljenjima mnogih, takav talenat se više neće pojaviti na našim prostorima.

Tužna i neshvaćena buntovnica s razlogom, koja nikada nije pristajala na kompromis, kako je opisuje reditelj Miloš Miša Radivojević, bila je "genijalna glumica, ali isuviše inteligentna da bi bila shvaćena u maloj kulturi kakva je naša". Iza Sonje su ostale glumačke bravure u kultnim filmovima "Una", "Čavka", "Uvod u drugi život", "Ni na nebu ni na zemlji", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun", "Urnebesna tragedija", "Mi nismo anđeli"...

Njen veliki uspeh iz osamdesetih godina nije se, nažalost, nastavio. Šansu za veliki povratak Sonji je dao slovenački reditelj Jan Cvitkovič u filmu "Hleb i mleko", koji je 2001. nagrađen "Zlatnim lavom" u Veneciji. Sonja je igrala glavnu ulogu i u njegovom hororu "Od groba do groba", koji je 2005. nagrađen u San Sebastijanu. Poslednje uloge ostvarila je u seriji "Vratiće se rode", filmovima "Princ od papira" i "Zabranjena ljubav". Pravu posvetu Sonji Savić dao je Milutin Petrović 2005, u filmu "Jug-jugoistok", koji je snimio o njoj.

Sonja Savić je dobila najveće nagrade - Zlatnu arenu u Puli, "Caricu Teodoru", Gran-pri "Ćele-kula", a za ulogu kafanske pevačice u antologijskom filmu "Život je lep" Bore Draškovića, 1985, dobila je Specijalnu nagradu žirija u Veneciji.

- Ja sam životni dekadent, jer stvarnost i ja nemamo dodirnih tačaka. Danas je nacizam u modi, što znači da moraš da si nasmejan, zdrav, obučen i "napumpan" silikonima, dok ja jedem parče hleba razdeljeno na četiri dela - izjavila je u jednom od poslednjih intervjua.


PROČITAJTE I:

SONJA SAVIĆ - ŠARLO TE GLEDA

PULSKI FESTIVAL: SEĆANJE NA SONJU SAVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.