Fotografija
fotografija/4.03.2024.

HEROES: Hajsbert Hanekrot i Goranka Matić

fotografija
  • Hajsbert Hanekrot
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Naslovna foto: Hajsbert Hanekrot

 

Izložba fotografija domaće i strane rok scene sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, "HEROES: Hajsbert Hanekrot i Goranka Matić", otvorena je u Galeriji DOTS na Donjem Dorćolu u četvrtak, 29. februara.

Izložba HEROES: Hajsbert Hanekrot i Goranka Matić predstavlja paralelno opuse dvoje fotografa koji su tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka zabeležili značajne trenutke domaće i strane rok scene. Od portreta Dejvida Bouvija, Roling Stonsa, Fredija Merkjurija pa sve do legendarnih koncerata Idola, EKV, Električnog orgazma i ostalih rok grupa sa prostora bivše Jugoslavije.

Dejvid Bouvi, foto Hajsbert Hanekrot

Holandski fotograf, Hajsbert Hanekrot je, krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih godina, bio sa svojom kamerom skoro svuda gde je u tom trenutku u svetu rok muzike trebalo biti, i to ne samo u Holandiji, gde je u prvom muzičkom magazinu „Oor" započeo svoju karijeru. Kroz njegov objektiv ostali su zabeleženi brojni koncerti i zvezde, od Abbe do Frenka Zape, odnosno neke od najznačajnijih imena internacionalne rok scene sedamdesetih godina.

Kvin, foto Hajsbert Hanekrot

Jedna od naših najpoznatijih fotografkinja, Goranka Matić je objavljivala svoje fotografije u gotovo svim novinama i časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Beorama, Ritam, Liberation, Polet, (New) Moment, Delo...). Tokom osamdesetih godina, njen najznačajniji rad je bio upravo u oblasti rok fotografije, naročito u okviru scene Novog talasa. Ona je takođe autor nekih od kultnih omota ploča vodećih muzičara tog perioda (ldoli, U škripcu, Bajaga i instruktori, Đorđe Balašević).

Koncert grupe Film, Kalemegdan, publika, 1981, foto Goranka Matić

Koncert grupe Pankrti, Salvador, 04.1981, foto Goranka Matić

Kustoskinje izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, autorka teksta u katalogu Snežana Golubović, dok je za dizajn izložbe i kataloga zadužena Isidora M. Nikolić.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 27. aprila 2024. godine.


PROČITAJTE I:

EKSKLUZIVNO: STIVEN ŠAPIRO O DEJVIDU BOUVIJU - FOTOGRAF SA VRHA SVETA

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

MEKASLIN, INTERVJU - BOUVI JE DAO DUBLJU DIMENZIJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.