kolumne/22.10.2018.

Astrološka rubrika

  • Sanja Vučetić
Autor fotografije:

Piše: Ljubica R. Kubura

Sećate se onog mog prijatelja koga je žena ostavila i vrlo brzo se udala za drugog? E pa u trenutku preživljavanja lične drame, od kolege je dobio preporuku da poseti Micu astrologa. Rekli su mu,  Mica sve pogađa i kad je ružno ona kaže, a o zdravlju priča samo ako ti pitaš.

I odluči se tako moj prijatelj da poseti Micu. Prvo mu je govorila o najranijim danima detinjstva, adolescenciji, pa onda i o toj prokletnici koja ga je napustila i njenim skrivenim namerama.

- Ona je vas varala sa dvojicom. I tog drugog čoveka sa kojim je bila znate.

- Ma kakvom dvojicom, uveravam Vas nema šanse.

- Javićete mi se kroz nedelju dana i reći ćete mi, Mico sve si pogodila.

Prolazili su tako dani, moj prijatelj se budio u znoju, sanjao braću, dalje rođake i sve muške kolege sa posla kako grle njegovu bivšu ženu. Posle tačno sedam dana je slučajno naleteo na nekog starog komšiju koji mu je rekao:

- Hej pa gde si komšija? Prošlo je sto godina od kad sam te poslednji put video. Čujem da je ova tvoja sad sa Batom trenerom. Mnogo mi je žao.

- Kojim Batom, ona je sa Markom, udala se, trudna je.

- Au, izvini onda, nešto sam pomešao.

Stari komšija nestao je u jednom trenu, a moj prijatelj je drhtavim rukama uhvatio mobilni telefon iz džepa i izgovorio (doduše jedva):

„Halo, Mico, Vi ste?“.

Nakon toga svima nama je ispričao ovaj neobični razvoj događaja.

I ubrzo je nastupilo doba laganog uspona ka vrhu Mice astrologa. Pedeset poznanika i prijatelja mog prijatelja posetilo je Micu radi izrađivanja natalne karte.

- I tako meni Mica kaže, ona je imala dvojicu. Ti i drugog znaš. I kazala mi je da ću opet biti srećan u ljubavi i da će ova moja da umre mlada.

- Šta kažeš čoveče? Bata trener! I ona sve to pogodila! Koliko naplaćuje Mica? Daj broj!

Nakon tridesetosmog klijenta, Mica je pozvala mog prijatelja i rekla mu da je tu „šta god mu u životu bude trebalo. A ako želi dodatni savet, to jest prognozu, da je slobodno pozove „u bilo koje doba dana i noći“.

U Kunderinoj „Knjizi smeha i zaborava“, uredništvo omladinskog nedeljnika odlučuje da „jednom izuzetno naruši čistoću marksističke ideologije“ i uspostavi astrološku rubriku. Nakon serije objavljenih zanimljivih astroloških prognoza, glavni urednik nedeljnika (koji je „pola života proveo na kursevima marksizma-lenjinizma“) je zatražio (uprkos što se navedeno kosi sa svim njegovim ideologijama i ličnim uverenjima) da mu se izradi natalna karta. I onda Kundera zapaža da „pomoću horoskopa možemo snažno uticati na ljude, čak i upravljati njihovim postupcima. Možemo im neka dela preporučiti, a aluzijom na buduće katastrofe, naterati ih i da se pokaju“.

Zašto je pedesetoro prijatelja mog prijatelja, zvalo Micu? Zato što su nesrećni na poslu, zato što žive u besparici, zato što su usamljeni, zato što imaju problema sa žučnom kesom? Nesreća je najbolji prijatelj praznoverja, ali i astrologije. Nesreća bi da pita onoga ko tvrdi da govori sa zvezdama, kada će iz ličnog sazvežđa izbaciti ono „NE“ i postati sreća. Ne sumnjam u astrološke prognoze, niti mi je cilj da sada polemišem o njihovoj tačnosti, ali sam se nakon ove priče ozbiljno zamislila kolika je zapravo moć onih koji vam sugestivno govore šta vam donosi budućnost? Koliko je nesrećnih ljudi oko nas koji kupuju tu budućnost za trideset evra (ili više) u dinarskoj protivvrednosti?

Pitala sam juče prijatelja, koje tačno pitanje je postavio Mici onda, kada je išao kod nje.

- Samo jedno-rekao je.

- Da li ću ikada biti srećan?

- I šta ti je ona rekla?


PROČITAJTE JOŠ KOLUMNI NA KALEIDOSKOP MEDIA: 

MIHAILO MEDENICA

DRAGOLJUB DRAŽA PETROVIĆ

TEOFIL PANČIĆ

MILICA PILETIĆ

LJUBICA R. KUBURA


POVEZANE VESTI
IZABRANE KOLUMNE

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box