Identitet u amanet
identitet u amanet/24.12.2018.

Svadbe u Srbiji - Različitost i u istosti

identitet-u-amanet
 • Miloš Stošić
 • Goran Jovanović
 • Goran Jovanović
 • Goran Jovanović
 • Aleksandrija Ajduković
 • Aleksandrija Ajduković
 • Miloš Stošić
 • Miloš Stošić
 • Miloš Stošić
 • Miloš Stošić
 • Miloš Stošić
 • Miloš Stošić
 • Slobodan Manigodić
 • Slobodan Manigodić
 • Slobodan Manigodić
 • Aleksandrija Ajduković
 • Aleksandrija Ajduković
 • Aleksandrija Ajduković
 • Aleksandrija Ajduković
 • Miloš Stošić
Autor fotografije:

Piše: Dragana Nikoletić

Stigli smo do kraja putovanja obeleženog tradicionalnim svadbenim običajima. Obišli smo Užički, Beogradski, Požarevački i okrug Srema, kao i Goru na samom jugoistoku Kosova i Metohije. Upoznali smo mladence, njihovu rodbinu, kumove, sve važne i one manje bitne u obrednim ritualima.

Zapazili smo neke pravilnosti, pod jedan, da je ljubav glavni razlog spajanja brakom, i glavni motiv što je protokol obeležen kulturnim nasleđem. Jer, uz ljubav za partnera, svojstvena im je bila i ona za svoju tradiciju. Za sve ono što narod pripoveda da „valja se“.

Tako je kum u centru pažnje svuda, više ili manje, ukoliko mu značaj ne zaseni čauš, dever ili stari svat. On je neka vrsta garanta da će sve proći kako treba, u praktičnom i duhovnom smislu, da će svi gosti biti siti i napiti, zadovoljni gostoprimstvom, a mlada i ženik upućeni jedan na drugog iz emocija i u cilju dobijanja potomstva, novih nosilaca tradicije.

Neko od tih uvaženih osoba tačno je znao šta mu je u opisu „posla“ po predanjima, dok su drugima dužnosti definisali i sami mladenci, prekrajajući sled obreda u odnosu na svoja savremena shvatanja.

Tako je nekim nevestama bilo mrsko da ih „prodaju“, smatrajući ovo nedostojnim aktom za današnje poimanje žene, dok druge mlade nisu mogle ni da zamisle svadbu bez ove simbolične radnje. Treći ni jedan ritual iz davnina nisu preskočili, i još tome dodali nešto nezamislivo njihovim precima.

Pucanja u jabuku je i bilo, i nije, iz straha od nepoželjnih posledica, poput rikošeta ćorka. Da bi sprečili neuko gađanje, pojedini su odgovornost poveravali provereno veštima, a ne mladoženji.

Negde je nošnja bila potpuna, starovremska, a nekad mladenci pozajmljivali tek pojedine oznake istorije: konja, sablju, vojni šinjel junačkih predaka...

Šatra takođe nije bila obavezna, potisnuta manjkom prostora ili restoranskom ponudom prikladno uređenih sala. Ali, dvorište se uvek kitilo, da bi ceo komšiluk bio obavešten o predstojećem veselju, na koje se istovremeno i pozivao dekorisanim kapijama.

Nakonjče, izgovarano različito od kraja do kraja, bilo je takođe nezaobilazno, sa jasnom simbolikom produžavanja prezimena. Svaki je splet običaja pratilo i versko venčanje, što nam govori da tradicija ide sa verom naših pradedova, da se tzv. paganizam privoleo uz današnje religije.

Kao ubačeni element, ko zna odakle i kada, pokazalo se bacanje bidermajera, uglavnom govoreći. Bilo je nekih odstupanja i od običajnog jelovnika, uglvnom usled nedostatka odgovarajućih uslova da se ponove bravure starih kuvarica.

Diverzitet u pogledu na svadbeni obrok (ili obroke) ispostavio se i u odnosu na to kome je namenjen. Negde je za svečani astal sedalo celo selo, kada je ručak, logično, bio skromniji. Drugde je bilo veće obilje đakonija, ali namenjen rodbini i prijateljima, brojali oni i više stotina zvanica.

Svuda se govorilo da je bilo lepše i bogatije običajima nekada, kada su svadbe trajale danima, pa čak i sedmicama.

Uvek je i svuda vladalo dobro raspoloženje, dobrodošlica shvatana kao poziv da se uživa, ali, usput i podseća šta su nam naši stari ostavili u nasleđe.

I, čak i kad nisu znali šta pojedini običaji znače i zašto se upražnjavaju, očito je bilo poštovanje prema simbolici tradicije.

A, ma kako je u početku izgledalo da će svaka od svadbi iz projekta Kulturnog centra Kaleidoskop i magazina Kaleidoskop-media „Identitet u amanet“, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS, jedna drugoj nalikovati, previše, svaki od tih događaja bio je jedinstven, a preklapanja individualno interpretirana.

Projekat je bio neprocenjivo iskustvo za ekipu magazina Kaleidoskop media, i zbog razgovora sa etnolozima, uglavnom entuzijastično posvećenim nauci o poreklu, društvenoj organizaciji, načinima života, običajima i verovanjima različitih, uglavnom arhaičnih društvenih zajednica, kako se definiše njihova sfera delovanja. Njen je cilj da zabeleži, zapamti kategorije kojima preti zaborav. Iskreno se nadamo da smo im bar malo pomogli u ovoj misiji.

Jer, koliko sutra, neki danas petogodišnjak, recimo, neće imati pojma šta je čutura ili buklija, orijentisan na limenke ili plastiku. Neće znati ni zašto se „krade“ mlada, ni zašto ona posipa žitom i šećerom, bombonama prag svog novog doma, zašto celiva dovratak rodnog, zašto baca sito na krov kuće, zašto ga potom krcka... ili ne.

Ostaje da se zahvalimo svima sa suprotnim nastojanjima, što svojim primerom pokazuju kako se čuva tradicija. Ono tanano tkivo što nas čini posebnim.

Hvala i našoj „obaveštajnoj mreži“ što nam je dojavljivala kad se neko udaje ili ženi po drevnim pravilima. Posle je bivalo lako, svuda su nas zvali da dođemo i činili da se osećamo kao važne zvanice. Rado su nam objašnjavali detalje, uprkos, u tom trenutku – pametnijim poslovima.

I pored znatnog truda da zađemo što šire, i u što veću dubinu svadbenih običaja, smatramo da smo to bogato polje tek zagrebali. Reakcije publike bile su burne i emotivne, pa i njoj hvala što nas podržava.

Fotografije: Aleksandrija Ajduković, Miloš Stošić, Slobodan Manigodić, Vladimir Jović, Goran Jovanović


Sve reportaže i tekstove sa tradicionalnih svadbi možete pročitati OVDE.

Sve video priloge možete pogledati OVDE.


Kulturni centar Kaleidoskop i magazin Kaleidoskop media u 2018. godini predstavljaju projekat “Identitet u amanet”.

Svi tekstovi i video prilozi koje smo emitovali su deo projekta sa ciljem očuvanja kulturne baštine Srbije.

Projekat je podržan i sufinansiran od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.