Identitet u amanet
identitet u amanet/18.05.2022.

Lenka Dunđerski i Laza Kostić u teatru

identitet-u-amanet
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Ekskluzivna predstava kao svojevrsna interpretacija dvorske kulture Vojvodine "Od raja do beznjenice" biće izvedena u beogradskom hotelu Moskva u sredu 18. maja od 20 časova. 

Ovo je drama je o velikoj ljubavi najvećeg pesnika srpskog romantizma Laze Kostića i Lenke Dunđerski, kćeri najmoćnijeg i najbogatijeg Srbina u Austrougarskoj carevini - Lazara Dunđerskog 

Predstava je nastala u Fantastu, dvorcu Bogdana Dunđerskog, kao umetnička interpretacija građanske, dvorske kulture Vojvodine. Izvodi se isključivo u dvorcima, kaštelima, palatama i zdanjima od kulturno istorijskog značaja - od Novog Sada, Pančeva, Sombora, Subotice, Budimpešte...

Reč je o najbogatijoj i najmoćnijoj srpskoj porodici austro-ugarske carevine koja je bila velika uzdanica srpskom nacionu u tim krajevima. Gotovo svi članovi te porodice, čiji su preci pristigli iz kršne Hercegovine u današnju Vojvodinu, bili su veliki dobrotvori i ktitori obrazovnih, kulturnih ustanova, veliki zadužbinari.

Njihova materijalna zaostavština je pozamašna, zaglavljena u lavirintima Zakona i Propisa, njihovi dvorci i palate propadaju, ne koristi se to kulturno-istorijsko blago. I pored svega, Dunđerski su i dalje brend Vojvodine.

U Beogradu se kao najadekvatniji prostor rečene koncepcije pokazao hotel „Moskva“, zbog svoje arhitektonske lepote ruske secesije i zbog svojih drugih potencijala za prikaz ovakve predstave.

Rađena je po autorskom tekstu Zorana Subotičkog, a uloge su poverene profesionalnim glumcima: Jovani Radovanović, Ervinu Hadžimurteziću i Miodragu Petroviću. 

Ovo je predstava o ljubavi, prijateljstvu, časti - o srpskoj pesmi nad pesmama – Santa Maria della Salute.


PROČITAJTE I:

KOLEKCIJA SLIKA JOVANKE BROZ (FOTO)

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.