Ekologija
ekologija/28.10.2019.

VIDEO | Veliki požar na Staroj planini

ekologija
  • Južne vesti/M.S.
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Danas / Foto: Južne vesti/M.S.Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ saopštio je danas da na toj planini gori veliki požar koji je stigao iz Bugarske i da je situacija veoma ozbiljna. Vatra je dosegla visinu od 50 metara, plamen guta rezervat prirode.


Veliki požar na Staroj planini, koji je izbio sa bugarske strane i dalje bukti i zahvatio je područje ove planine i na srpskoj strani, pa pripadnici Sektora za vanredne situacije rade na njegovoj lokalizaciji, saopštio je danas MUP Srbije.

U saopštenju se podseća da je požar izbio juče oko 13.00 časova, u mestu Vražja Glava na Staroj planini, i da je zahvatio suvu travu i nisko rastinje.

Istaknuto je da nema ugroženog stanovništva, kao ni objekata.

U intervenciji, na izuzetno nepristupačnom terenu, učestvuje 55 vatrogasaca-spasilaca iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Diumitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo i Pančevo sa 19 vozila, saopštio je MUP.

I prema poslednjim informacijama iz Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Pirota, vatra je zahvatila područje ove planine i na srpskoj strani.

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Sreten Savov rekao je agenciji Beta da, iako se požar proširio i na atar grada Pirota, za sada stanovništvo u pojedinim staroplaninskim selima nije ugroženo.

„Vatra je na 15 do 20 kilometara od sela Dojkinci, od lokacija Arbinje i Tri Čuke. Požar se širi i ka selu Topli do“, kazao je Savov.

Prema njegovim rečima, požar je najverovatnije izazvan nepažnjom ljudi, a vatra se i dalje širi.

„Vatrogasno-spasilački bataljon Pirot je na terenu, situacija se stalno prati, a ukoliko bude potrebno biće anagažovane i druge snage. Ne isključujemo ni mogućnost angažovanja vazduhoplovnih snaga, a očekujemo i pomoć Republičkog štaba za vanredne situacije“, rekao je Savov.

Prema informacijama Radio kluba Pirot, požar je zahvatio deo planine u predelu Bratkovog kamena, većinom na bugarskoj strani.

Pirotski Radio klub Pirot od pre nekoliko godina ima dvadesetčetvoročasovni nadzor nad pirotskom kotlinom zahvaljujući rotirajućoj kameri koju su postavili na jednoj od najviših kota iznad Pirota.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da Sektor za vanredne situacije radi na lokalizaciji požara koji je izbio u mestu Vražja glava na Staroj planini i da nema ugroženog stanovništva, kao ni objekata.

Požar je izbio juče u 13 časova i zahvatio suvu travu i nisko rastinje.

MUP navodi da u intervenciji na „izuzetno nepristupačnom terenu“ učestvuje 55 vatrogasaca-spasilaca iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo i Pančevo sa 19 vozila.


PROČITAJTE I:

MRKI MEDVED SE VRATIO NA STARU PLANINU

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.