Identitet u amanet
identitet u amanet/13.04.2021.

U požaru teško oštećena kuća Nikole Pašića

identitet-u-amanet
  • Wikimedia Commons/Dejandanailo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Wikimedia commons/Dejandanailo

 

U požaru tokom protekle noći u kući u kojoj je živeo i umro srpski i jugoslovenski državnik Nikola Pašić, u Francuskoj ulici u Beogradu, povređenih nije bilo ali je materijalna šteta ogromna, javila je televizija Prva.

Kako su naveli korisnici društvenih mreža, požar je izbio u kući koja se nalazi pored one u kojoj je živeo Pašić, odakle se vatra proširila.

Još nije poznat uzrok požara, a nadležni organi se nisu oglašavali o ovom slučaju. 

Kuća Nikole Pašića ima status spomenika kulture. Izgrađena je 1872. godine za trgovce Džanga kao skromna porodična kuća. Godine 1893. kupio ju je političar i državnik Nikola Pašić i u njoj živeo sve do smrti, 1926. godine.

Današnji izgled kuća je dobila 1921. godine, kada je temeljno prepravljena po idejama vlasnika i projektu inženjera Marijana Vujovića. Tom prilikom je tipična građanska kuća iz druge polovine 19. veka preoblikovana u duhu akademske međuratne arhitekture koja je više odgovarala ugledu vlasnika i zahtevima vremena.

Godine 1936. postavljena je mermerna spomen ploča kao podsećanje na ovu izuzetno značajnu ličnost srpske istorije, predsednika vlade, lidera Radikalne stranke, predsednika Narodne skupštine i Ministarskog saveta, predsednika Beogradske opštine i poslanika u Rusiji. Kuća Nikole Pašića značajna je, pre svega, kao dom znamenite ličnosti, ali i kao dokument načina življenja bogate građanske porodice.


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKA TVRĐAVA - UNESKO ILI GONDOLA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.