Ekologija
ekologija/17.07.2019.

Mrki medved se vratio na Staru planinu

ekologija
  • Susanne Jutzeler / Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Srbijašume / Pixabay
Sigurnosne kamere na Staroj planini snimile su mrkog medveda na ovoj planini, a u Javnom preduzeću Srbijašume pretpostavljaju da se radi o mlađem primerku životinje. Medveđi tragovi na Staroj planini poslednji put su primećeni pre tri godine.Upravnik Parka prirode Stara planina Darko Đorđević rekao je da je fotografija nastala na hranilištu za divljač na lokalitetu Široke luke. Kamere zabeležile medveda tokom juna / Foto: JP Srbijašume

"Na osnovu upoređivanja fotografija i obima glave, može se zaključiti da se radi o mlađoj jedinki. Prihrana divljači i divlje faune uopšte na uređenim hranilištima, kao i praćenje brojnosti i njihove migracije noćnim kamerama i prebrojavanjem na terenu od strane čuvara, redovna je naša aktivnost", rekao je Đorđević.

On podseća da su tragovi medveda prvi put zabeleženi aprila 2014. godine, a da su naredne godine sačinjene i prve fotografije mrkog medveda.
Prva fotografija medveda iz 2015. godine / Foto: JP Srbijašume

Ženka medveda koti se u periodu od januara do februara i brigu o mladima vodi isključivo medvedica koja ih čuva do dve godine.

Inače, mrki medvedi su biljojedi, a u oskudici hrane na jelovniku se mogu nađi strvine i jelenska divljač.

Od 2002. godine je zabranjen lov ove vrste.

Pretpostavlja se da je broj jedinki medveda u Srbiji svega oko 60, od čega oko 40 živi u Nacionalnom parku Tara gde predstavlja gajenu vrstu divljači. Manja populacija medveda koja povremeno naseljava Staru planinu uglavnom migrira iz Bugarske.

Mrki medved pripada redu zveri čiji je opstanak u čitavoj Evropi veoma ugrožen. U Srbiji je zbog uništenja prirodnih staništa i krivolova njegova populacija poslednjih drastično decenija opala. Zbog toga je mrki medved kod nas trajno zaštićen. Na širem području planine Tare koji uključuje i Mokru Goru, danas živi stabilna populacija od oko 50 medveda u disperziji što ovaj prostor čini njihovim najznačajnijim pribežištem u Srbiji.


PROČITAJTE I:

CVETANJE TISE - FENOMEN KOJI ODUZIMA DAH


Izvor: Južne vesti

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box