Ljudi
ljudi/7.03.2019.

UNS: Zaštititi novinara Jovanovića

ljudi
  • Novinar Milan Jovanović / Privatna arhiva
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od Ministarstva unutrašnjih poslova da obezbedi policijsku zaštitu novinaru i uredniku portala „Žig info“ Milanu Jovanoviću i Željku Matorčeviću, zbog ukidanja pritvora predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću.

UNS je zabrinut za bezbednost Jovanovića i Matorčevića zbog ukidanja pritvora Simonoviću, koji je uhapšen zbog sumnje da je organizovao paljenje kuće Milana Jovanovića, iako je tužilaštvo zatražilo produžetak pritvora.

UNS podseća da je urednik portala „Žig info“ Željko Matorčević u oktobru 2018. godine u Leštanima fizički napadnut i da su mu tada nanete teže telesne povrede, ali napadač do danas nije pronađen.

Matorčević je rekao UNS-u da Milan Jovanović obnavlja svoju zapaljenu kuću i ne oseća se bezbedno zbog ukidanja pritvora Simonoviću.

 „Zabrinjavajuće je što je Simonović pušten iz pritvora, jer je on i dalje predsednik opštine. Niko ne garantuje da on sada neće naručiti i ubistvo, kada su sve poluge vlasti kod njega“, rekao je UNS-u Matorčević.Dragoljub Simonović (desno) / Foto: Media centar

Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje o ukidanju pritvora predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću koji je 25. decembra uhapšen zbog sumnje da je organizovao paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, potvrđeno je za N1 u Drugom osnosnom sudu. 

Kako je javila televizija N1, Tužilaštvo je od sudije Drugog osnovnog suda u Beogradu zatražilo produžetak pritvora, zato što se strahuje da bi Simonović mogao da ostvari pretnje i ponovi krivično delo.

Međutim, sud smatra da je saslušanjem svih svedoka u postupku prestala potreba za držanjem Simonovića u pritvoru.

Novinar Milan Jovanović izjavio je da mu je takva odluka suda neshvatljiva, da je sada ponovo uplašen čovek i da se pita hoće li Simonović još jednom poslati ljude da unište njegovu imovinu i život.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da Skupština grada nema ingerencije da smeni predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, osumnjičenog da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info, već da samo može da raspiše vanredne lokalne izbore u toj opštini ako se za to steknu uslovi.

Novinaru Jovanoviću kuća je zapaljena u noći između 11. i 12. decembra.


PROČITAJTE I:

JUTKANJE SRBIJE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.