Ekologija
ekologija/7.12.2019.

Kopenhagen: Sadnja stabala voća za građane

ekologija
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Energetski portalGrađani i posetioci danske prestonice uskoro će biti u mogućnosti da uberu voće direktno sa stabala u gradskim baštama. Drveće i grmlje će biti posađeno u parkovima, na igralištima i u dvorištima crkava i sportskih objekata u Kopenhagenu.

Kako prenosi Energetski portal cilj sadnje je da stanovnicima i turistima zdravlje bude na dohvat ruke, a podvig je integralni deo nove gradske inicijative. Pre nego što ozelenjavanje počne, očekuje se ozvaničenje odluke Saveta Kopenhagena.

S obzirom na to većina Danaca u glavnom gradu ne raspolaže sopstvenom baštom, odrasli, a posebno deca, do sada nisu imali priliku da posmatraju proces rasta voća – osim u rezervatima prirode poput Amagera.

Pored pozitivnog učinka koji će dostupnost besplatnih plodova voćki imati na zdravlje pojedinaca, stanje okruženja i celokupni izgled urbane sredine, vlasti teže i da transformišu Kopenhagen u grad koji ljudi žele da istražuju, a ne kroz prostor u kojem se voze automobilom i „zarobljavaju“ među četiri zida svog doma.

Svake godine 15 miliona jabuka, krušaka i banana pronađu put do stomaka danskih mališana u sklopu programa uvođenja zdrave užine u menije škola. Opštinama u ovoj skandinavskoj zemlji je izuzetno važno da se mladi pravilno hrane.


PROČITAJTE I:

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA

EKOLOŠKI MASAKR U ALEKSINCU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box