Ekologija
ekologija/7.12.2019.

Kopenhagen: Sadnja stabala voća za građane

ekologija
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Energetski portalGrađani i posetioci danske prestonice uskoro će biti u mogućnosti da uberu voće direktno sa stabala u gradskim baštama. Drveće i grmlje će biti posađeno u parkovima, na igralištima i u dvorištima crkava i sportskih objekata u Kopenhagenu.

Kako prenosi Energetski portal cilj sadnje je da stanovnicima i turistima zdravlje bude na dohvat ruke, a podvig je integralni deo nove gradske inicijative. Pre nego što ozelenjavanje počne, očekuje se ozvaničenje odluke Saveta Kopenhagena.

S obzirom na to većina Danaca u glavnom gradu ne raspolaže sopstvenom baštom, odrasli, a posebno deca, do sada nisu imali priliku da posmatraju proces rasta voća – osim u rezervatima prirode poput Amagera.

Pored pozitivnog učinka koji će dostupnost besplatnih plodova voćki imati na zdravlje pojedinaca, stanje okruženja i celokupni izgled urbane sredine, vlasti teže i da transformišu Kopenhagen u grad koji ljudi žele da istražuju, a ne kroz prostor u kojem se voze automobilom i „zarobljavaju“ među četiri zida svog doma.

Svake godine 15 miliona jabuka, krušaka i banana pronađu put do stomaka danskih mališana u sklopu programa uvođenja zdrave užine u menije škola. Opštinama u ovoj skandinavskoj zemlji je izuzetno važno da se mladi pravilno hrane.


PROČITAJTE I:

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA

EKOLOŠKI MASAKR U ALEKSINCU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.