Aktuelno
aktuelno/6.05.2019.

Ekološki masakr u Aleksincu

aktuelno
  • Zeleni Beograd / Facebook
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Zeleni BeogradNa šetalištu u centru Aleksinca počela je seča drvoreda zbog predstojeće obnove te centralne ulice, ali je grupa meštana iz protesta zbog uništavanja zdravih stabala blokirala te radove.

Od četrdeset pet stabala lipe, koliko, prema planu, treba da bude uklonjeno, za sada je posečeno šest. Mnogi Aleksinčani smatraju da već razgranate krošnje ne treba dirati, a nekoliko upornijih građana sprečilo je da se posao nastavi.

Da bi se izbegao incident, u pomoć je pozvana policija koja je legitimisala prisutne, a osnovno javno tužilastvo je utvrdilo da nema elemenata krivičnog dela. Iz opštinske uprave poručuju da nema razloga ni za nezadovoljstvo jer se sve radi po propisima.

"Elaborat urađen od strane Šumarskog instituta Beograd kojim se predlaže seča 45 stabala i izmeštanje tri stabla na novu lokaciju. Posle toga će u pešačku zonu biti vraćen drvored, radi se o petogodišnjoj sadnici javora", kaže Dalibor Marković, načelnik odeljenje za privredu Opštine Aleksinac.

Kako prenosi televizija N1 Aleksinčanin Dušan Ostojić je izjavio da su radnici tamošnjeg javnog komunalnog preduzeća obustavili seču pošto se na šetalištu okupilo više desetina žitelja Aleksinca.

"Blokirali smo seču drvoreda nakon što su posekli pet stabala, ali pitanje je šta će biti narednih dana. Plašimo se da će narednih dana nastaviti ono što su započeli", rekao je Ostojić.

Prema najavi predstavnika opštine Aleksinac, u narednih sedam meseci pešačka ulica biće kompletno rekonstruisana, a umesto lipe i kestena, biće posadjena stabla javora.

Seča će, dodaju, biti nastavljena čim vremenski uslovi dozvole, po potrebi uz policijski nadzor. Zatim sledi kompletna zamena fekalne i atmosferske kanalizacije, popločavanje ulice, postavljanje mobilijara, uređenje zelenih površina.

Projekat je vredan oko 150 miliona dinara, a sa po 50 odsto učestvuju Ministarstvo privrede i Opština Aleksinac.


PROČITAJTE I:

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.