Ljudi
ljudi/17.12.2022.

Majke kao stub opstanka Srbije

ljudi
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Vladimir Marković

 

Opština Čajetina već više od 15 godina iz godine u godinu ulaže sve značajnija sredstva u razvoj i što kvalitetnije zadovoljenje bazičnih potreba svog stanovništva. Svako ulaganje u vodovod, kanalizaciju, putnu infrastrukturu, škole, sportske terene ili seoske ambulante, na primer, dodatni je podsticaj da se mlade majke u sve većem broju odlučuju da ostanu na svojim i ognjištima svojih partnera na teritoriji naše opštine.

Primetan je i dolazak čitavih porodica i pojedinaca sa teritorije drugih opština, koje ovde žele da grade budućnost svojih porodica i svoje dece – rekla je Bojana Božanić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine Čajetina i direktorka JP „Gold gondola Zlatibor", na konferenciji Asocijacije mama Srbije pod nazivom „Mama kao stub Srbije", koja je juče održana u Domu Narodne skupštine u Beogradu. Na konferenciji se razgovaralo o ulozi i položaju majki Srbije u savremenom društvu.

Opština Čajetina je od 2008. godine do sada otvorila šest vrtića u dosta udaljenim selima poput Sirogojna, Krive Reke ili Rožanstva, tako da majke mogu da pošalju decu pešice u školu. Takođe je organizovala besplatan prevoz za decu u svim mesnim zajednicama, a učestvuje i u prevozu srednjoškolaca do Užica, jer se tamo nalazi većina srednjih škola. Odbornici u lokalnoj skupštini su nedavno usvojili odluku da se uveća roditeljski dodatak, tako da će on od 1. januara naredne godine da iznosi 100 hiljada za prvo dete, 150 hiljada za drugo, i 200 hiljada dinara za treće i svako naredno rođeno dete. U okviru opštinskog budžeta opredeljeno je 300 hiljada dinara za vantelesnu oplodnju, ukoliko roditelji ne uspeju po osnovu korišćenja podsticaja od strane Republike.

- Volela bih da istaknem da se samo od 2017. treće dete rađa u 15 od 20 slučajeva i da smo u 2022. imali čak 27-oro trećerođene dece. U vrtiću nije bilo mesta kada sam pre godinu dana želela da upišem svoje dete, a pola godine pre toga ga je bilo. Primetan je veliki broj ljudi koji na Zlatibor i kompletnu teritoriju opštine Čajetina dolaze zbog posla i opšteg kvaliteta života, a  koji su doveli i svoje porodice, što je jako dobro. Upravo zato proširujemo vrtić, koji će već polovinom sledeće godine primiti nove stanare, naglasila je Bojana Božanić.

Opština Čajetina značajan broj aktivnosti usmerava u cilju podsticanja ženskog preduzetništva. „Finansijski podržavamo žensko preduzetništvo, ali i organizovanjem različitih programa edukacije, što ženama omogućava da se ekonomski osnaže, upravo tu gde su im i deca. U skladu sa tim, postoji dosta parova koji se u seoskim sredinama bave poljoprivrednim aktivnostima, pa smo organizovali mogućnost da od opštinskog poljoprivrednog preduzeća mogu da, pod povoljnim uslovima, iznajme svu neophodnu mehanizaciju. Organizovali smo otkup mleka i poljoprivrednih proizvoda od naših domaćina, čak i iz najudaljenijih sela. Trenutno se radi na osnivanju internata za srednjoškolce koji će svoju praksu moći da obavljaju u mnogobrojnim ugostiteljskim i smeštajnim objektima na Zlatiboru", dodala je Božanić.

U planu je da se na teritoriji opštine Čajetina već naredne godine izgradi prvi dnevni boravak za decu zaposlenih u jednom opštinskom javnom preduzeću, što će samo još više doprineti da pored zadovoljnih majki budu srećna i zadovoljna deca.


Tekst je deo projekta “Kulturni mozaik Čajetine” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

OBELEŽEN JUBILEJ 100 GODINA DUŠKA RADOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.