Klik na svetlost
klik na svetlost/23.08.2022.

Ršumova Akademija "Saradnici Sunca"

klik-na-svetlost
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Četvrta Akademija „Saradnici Sunca”, šestodnevni stvaralački kamp namenjen mladim, talentovanim pesnicima iz cele Srbije i regiona biće realizovana od 20. do 26. avgusta 2022. godine na Zlatiboru i u Ljubišu.

Akademija „Saradnici Sunca” je projekat koji po četvrti put realizuje Fondacija „Ršum” čiji je osnivač i predsednik naš omiljeni dečiji pesnik Ljubivoje Ršumović.

Cilj kampa je da okupi decu koja se bave literarnim stvaralaštvom i da im pomogne da kroz igru, kreativne radionice i druženje, razvijaju i usavršavaju svoj pesnički talenat.

Ršumović ističe kako se kamp bavi „prepoznavanjem nadarenosti za literarno stvaralaštvo kod dece, ali i praktičnim radom na proučavanju fenomena i tajni detinjstva”.

Pored Ljubivoja Ršumovića, sa decom će raditi i družiti se mnogi istaknuti književni i dramski stvaraoci, među kojima su: Uroš Petrović, Dejan Aleksić, Violeta Jović, Tode Nikoletić, Borka Tomović, Branko Stevanović i drugi.

Tokom trajanja kampa uz podršku Opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i JP „Gold gondola Zlatibor“, deca će imati priliku i da upoznaju turističke lokalitete na teritoriji Opštine.

U utorak 23. avgusta u Inovacionom biznis centru na Zlatiboru od 10 časova, zainteresovani mogu prisustvovati otvorenom času Akademije „Saradnici Sunca“, dok će poslednjeg dana kampa, na Kraljevom trgu na Zlatiboru sa početkom u 12 časova biti održana završna priredba, u kojoj će pored dece pesnika učestvovati: Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović i Branko Stevanović. Priredbu će voditi Borka Tomović, dok će specijalni gost biti Branislav Rosić.

Namera organizatora je da Akademija „Saradnici Sunca” postane tradicionalni godišnji događaj, a da se učešće već naredne godine proširi i na decu iz dijaspore.     

Fondacija „Ršum” osnovana je od strane jednog od naših najuglednijih pesnika za decu Ljubivoja Ršumovića.

Rođen u Ljubišu, na Zlatiboru, 3. jula 1939. godine. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu. Diplomirao 1965. godine na Filološkom fakultetu, na katedri komparativne književnosti. Radio u Radio-televiziji Beograd, kao novinar saradnik, i urednik u Programu za decu i Dokumentarnom programu. Poznate su njegove emisije: „Utorak veče – ma šta mi reče“, „Hiljadu zašto“, „Hajde da rastemo“, „Dvogled“, „Ispeci pa reci deci“, „Priče o ljudima i naravima“,„Fazoni i fore“... Bio je urednik u Izdavačkom preduzeću „Književne novine“, a potom direktor Pozorišta Boško Buha. Objavio je devedeset knjiga, uglavnom za mlade ljude. Preveden je na više jezika, a njegov „Bukvar dečjih prava“, preveden na engleski, dobio je nagradu UNESKO-a, na konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju. Dobio je uglednu makedonsku nagradu „Tabernakul“ za poeziju, zajedno sa Kunderom, koji je nagrađen za prozu.
Nakon višedecenijskog rada sa decom i za decu, Ljubivoje Ršumović osniva Fondaciju Ršum sa idejom podsticanja kreativnosti, stvaralaštva i individualnog razvoja kod dece. „Saradnici Sunca“ predstavlja prvi projekat ove fondacije i realizuje se u saradnji sa istaknutim umetnicima, stvaraocima, pedagozima, uz svesrdnu pomoć predstavnika lokalne uprave i  stanovništvom Opštine Čajetina.


Tekst je deo projekta “Kulturni mozaik Čajetine” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

POČELO SNIMANJE DOKUMENTARCA O ZLATIBORU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.